Het boek zonder tekeningen - B.J. Novak

do 05/03/2015 - 13:57 Video update: vr 06/03/2015 - 15:21 *** Je kan er niet naast kijken. ‘Het boek zonder tekeningen’ schreeuwt je met zijn fluo oranje cover al van ver toe en werd bedacht en geschreven door B.J. Novak, bekend van de Amerikaans versie van ‘The Office’.

recensie literatuur boek boeken auteur het boek zonder tekeningen barbara rottiers b.j. novak

 

Binnenin krijg je veel witruimte met daarop een grafisch spel van woorden en klanken. Het opzet is dat de voorlezer ieder woord, iedere klank die geschreven staat ook effectief uitspreekt. Dus ook ‘Ik ben een aap en mijn hoofd is gemaakt van bosbessenpizza’ hoor je te zeggen. En ook aan zingen ontsnap je niet, dat is de deal.

Wat een gouden idee! Pret verzekerd, zoveel is zeker! Dat wordt gieren, brullen, lachen… Ook voor wie niet erg vertrouwd is met voorlezen is dit een ideale opstap. De band tussen voorlezer en kind wordt hier ook heel erg aangewakkerd.

‘Het boek zonder tekeningen’ werd bovendien zeer degelijk vertaald door Sylvia Vanden Heede, die door haar ‘Vos en Haas’ boeken goed getraind is in taal op kindermaat. Het zou me niets verbazen mocht dit concept her en der nog navolging krijgen in allerlei varianten.
 

Barbara Rottiers
Barbara Rottiers is Radio1-presentatrice (o.a. Songboek) en volgt prentenboeken op de voet.

In het onderstaande filmpje leest Wim Helsen voor uit 'Het boek zonder tekeningen. De kinderen lachen zich te pletter.

yt

In het onderstaande filmpje leest B.J.Novak zelf voor uit zijn boek. En het werkt aanstekelijk want het werd al meer dan 2 miljoen keer bekeken!

['Het boek zonder tekeningen' van B.J. Novak - Uitgeverij Lannoo.]