Walter van den Broecks laatste boek

do 05/03/2015 - 10:43 Walter van den Broeck heeft zijn laatste boek geschreven. "Zelfs als er hierna nog één komt, mag dit als mijn laatste beschouwd worden. Alles wat ik over het leven te vertellen heb, staat hierin."

walter van den broeck de vreemdelinge roman ouder worden

Luister naar Walter Van den Broeck in Pompidou (Klara)

05/03/201510:47

Luister naar Walter Van den Broeck in Pompidou (Klara)

05/03/201510:47

Het einde van het boekenvak

Net als de klassieker van Albert Camus ‘De Vreemdeling’ heeft het hoofdpersonage in Van den Broecks nieuwe roman ‘De vreemdelinge’ niet veel plezier in het leven.  Bram de Landsheer is boekhandelaar op rust en niet bepaald gelukkig met het feit dat zijn zoon zijn boekhandel overneemt. En dat zijn kleinzoon Dries enkel oog heeft voor oude boeken, stemt hem helemaal droevig. Bram en zijn vrouw hopen er namelijk op dat er nog eens een meisje wordt geboren in de familie. Als Dries de beeldschone en hyperintelligente Tess, de dochter van een jeugdvriend van Bram en Lea, leert kennen, ziet het ernaar uit dat hun wens alsnog in vervulling zal gaan. Maar dat is buiten de nietsontziende en alles vernietigende kracht van de liefde gerekend.

'De vreemdelinge' speelt zich af tegen de ondergang van het boekenvak. "Ooit was boeken uitgeven een ambacht. In het atelier van Christoffel Plantijn kon je kiezen of je boek in hout, leer of kopen werd gebonden. Manteau werkte vroeger met vijf à zes mensen. Totdat de grote concerns zich in de jaren tachtig op het boekenvak stortten. Zij zijn trucs gaan bedenken om boeken te verkopen. Of die daadwerkelijk gelezen worden of niet, interesseert hen amper", vertelde Van den Broeck in Pompidou (Klara).

Gewoon oud worden

Het hoofdpersonage in 'De vreemdelinge' heeft het heel moeilijk met ouder worden. Walter Van den Broeck: "Ik stel vast dat het merendeel van de boeken gaat over mensen die behoren tot de actieve klasse. Oudere mensen komen zelden aan bod, tenzij als randfiguren of als uitzonderlijke helden met één been die de Mount Everest hebben beklommen. Hoofdpersonage Bram de Landsheer is een gewone man die heel zijn leven zijn best heeft gedaan voor zijn gezin en zijn zaak. Dit boek gaat over gewone mensen die op een gewone manier oud worden."

Van den Broeck zelf beseft sinds kort dat hij niet langer oud aan het worden is maar gewoon oud is. "Ik heb nog materiaal genoeg om vier jaar te schrijven, maar hoeveel tijd heb ik nog? Ik moet nu niet meer beginnen aan een boek van 1000 bladzijden. Dit is voor mij dan ook mijn laatste boek. "Zelfs als er hierna nog één komt, mag dit als mijn laatste beschouwd worden. Alles wat ik over het leven te vertellen heb, staat hierin."

[ Walter Van den Broeck - De Vreemdelinge. Uitgegeven bij De Bezige Bij ]


Lees de recensie van 'De vreemdelinge':