Nominaties Woutertje Pieterse Prijs

di 10/02/2015 - 09:48 'De gans en zijn broer' van auteur Bart Moeyaert en illustratrice Gerda Dendooven is het enige Vlaamse werk op de shortlist van de Woutertje Pieterse Prijs, de bekroning voor het beste Nederlandstalige jeugd- of kinderboek van het voorbije jaar.

bart moeyaert gerda dendooven de gans en zijn broer woutertje pieterse prijs jeugdliteratuur boek literatuur

De winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs wordt bekendgemaakt op 11 april tijdens de Middag van het Kinderboek in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Moeyaert won de prijs al eens in 2001 met 'Broere: de oudste, de stilste, de echtste, de verste, de liefste, de snelste, en ik'. De Woutertje Pieterse Prijs wordt dit jaar voor de 28e keer uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

Klassieker

Bij alle vorige edities werd overigens alleen de winnaar bekendgemaakt. De organisatoren willen vanaf nu echter ook telkens enkele andere lovenswaardige werken in de kijker plaatsen, om zo "de literaire kwaliteit van het Nederlandstalige jeugd- en kinderboek te bevorderen".

'De gans en zijn broer' is volgens de jury een reeks "mooie korte verhalen en even zo mooie illustraties van twee dieren die allebei gans zijn en allebei de broer".

"Hun innerlijke wereld is roeriger dan hun veilige wereld van de boerderij doet vermoeden", vindt de jury.

In haar recensie van 'De gans en zijn broer' zegt Barbara Rottiers op Cobra.be dat "je het gevoel hebt alsof je een klassieker aan het lezen bent. Personages als 'de boerin' en 'de postbode' werken dat natuurlijk in de hand, versterkt door de eenvoudige en tijdloze illustraties van Gerda Dendooven. Waar zij met haar prenten meestal veel meer op het voorplan staat, ondersteunt en verlicht ze nu echt Barts tekst. Het leesplezier wordt bovendien danig vergroot door de vormgeving van Dooreman die ik een wezenlijk onderdeel van dit boek zou willen noemen."

Andere nominaties

De concurrentie voor Moeyaert en Dendooven komt enkel uit Nederland en bestaat uit 'De Duik' van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo, 'Soms laat ik je even achter' van Daan Remmerts de Vries, 'Doodgewoon' van Bette Westera en Sylvia Weve en 'Honderd uur nacht' van Anna Woltz.

lees hier onze bespreking van 'Doodgewoon' van Bette Westera en Sylvia Weve

lees hier onze bespreking van 'Honderd uur nacht' van Anna Woltz