België, een beZOEKboek - Thaïs Vanderheyden

do 05/02/2015 - 09:02 * Een tocht door België aan de hand van grote kijkplaten. Eindelijk een Belgisch prentenboek naar het voorbeeld van 'Nederland' van Charlotte Dematons? Was het maar waar.

belgie een bezoekboek thais vanderheyden prentenboek recensie barbara rottiers

In 'België, een beZOEKboek', word je aan de hand van grote kijkplaten door verschillende plekken in ons land gegidst: van Brussel tot Bergen, van het strand van Oostende tot de Ardennen onder een dikke laag sneeuw. En telkens is er een andere bekende Belg die centraal staat, zo tref je na genoeg zoeken Ambiorix aan in de Limburgse fruitstreek en Justine Henin is dan weer te vinden op de Luikse plaat. Een beZOEKboek dus met een gevarieerde mix van historische en hedendaagse figuren, zowel uit de sport, wetenschap als kunstwereld.

Toen ik zelf klein was konden we thuis uren zoeken naar Wally. Ondertussen verschenen er tal van boeken met grote zoekplaten voor de kleintjes.

In het geval van deze specifieke uitgave kan je niet anders dan de link leggen met 'Nederland' van Charlotte Dematons, het succesvolle prentenboek dat twee jaar geleden verscheen.
Dat 'Nederland' van Dematons werd een instant klassieker, waarvan zowel in kleuterklasjes als bejaardenhuizen nog steeds wordt gesmuld. We konden alleen maar hopen dat de illustratrice gauw naar België zou emigreren om ook over ons land zo'n te koesteren boek zou maken. Of wachten tot bij ons iemand het initiatief zou nemen en het hopelijk tot een even mooi resultaat zou brengen. Dat is nu dus gebeurd.

Thaïs Vanderheyden kreeg vorig jaar nog veel aandacht voor 'Grote kunst voor kleine kenners', waarin ze een aantal bekende werken uit de schilderkunst toegankelijk en met een twist herschilderde voor kinderen. En nu laat ze de jonge kijker via verschillende prenten kennis maken met ons land. Dat doet ze aan de hand van prenten waarin dieren de personages zijn en die vaag de sfeer van het werk van de Franse illustrator Marc Boutavant oproepen.

Het verschil met 'Nederland' is dat er in dat laatste boek ziel zit. De ziel van een maakster die maandenlang dag in dag uit vol liefde met haar penseel in de weer is geweest. Ongetwijfeld heeft Thaïs Vanderheyden ook vele uren aan het maken van 'België' besteed, en dat ze geen liefde in haar werk gestoken heeft is zeker ook te kort door de bocht, maar ziel koop je daar niet zo nodig mee.

Waar 'Nederland' een boek is dat ook het kind in de volwassene weer wakker maakt, waar jong en oud al dan niet samen uren naar kunnen kijken en nog steeds nieuwe dingen ontdekken, zie ik hier jammer genoeg niet veel meer dan een plat commercieel product.

Het voorwoord in dit boek wordt uitgesproken door Filip, Koning der Belgen, uitgebeeld als krokodil. Mocht Mathilde nu afgebeeld staan als luipaard zou dat in navolging van de heisa deze week om haar omstreden outfit in Davos, nog een mooie knipoog zijn geweest voor de volwassenen die meekijken...

Barbara Rottiers
Barbara Rottiers is Radio1-presentatrice (o.a. Songboek) en volgt prentenboeken op de voet.

['België, een beZOEKboek' - Thaïs Vanderheyden. Borgerhoff & Lamberigts, 2014]