Met zingen is de liefde begonnen

di 27/01/2015 - 08:59 Eén en al poëzie op Gedichtendag en tijdens de Poëzieweek. Op 27 januari begint het al in Antwerpen, met de uitreiking van de Herman de Coninckprijs.

poezieweek 2015 herman de coninckprijs vsb poezieprijs

De Poëzieweek loopt van 29 januari 2015 tot en met 4 februari. Tijdens die week hoor, zie en proef je overal in Vlaanderen en Nederland gedichten: op school, in de bibliotheek, in de boekhandel, in de schouwburg of het cultureel centrum. Poëzieweek is voor iedereen. Van jong tot oud, van schuchtere poëzieproever tot doorgewinterde fan.

Het hoogtepunt is Gedichtendag, op donderdag 29 januari, met onder meer de bekendmaking van de winnaar van Cobra's Gedichtenwedstrijd. Wie schreef de mooiste liedjestekst voor Rick de Leeuw?

Herman de Coninckprijs

Op dinsdag 27 januari 2015 wordt de Herman de Coninckprijs uitgereikt. In de Arenbergschouwburg in Antwerpen lezen de vijf genomineerden voor uit eigen werk en gaan in gesprek met gastheer Stijn Vranken, stadsdichter van Antwerpen. Maken hun opwachting: Geert Buelens, Els Moors, Leonard Nolens, Maud Vanhauwaert en Peter Verhelst.

Gastdichter is Ilja Leonard Pfeijffer, de auteur van het Poëziegeschenk,'Giro giro tondo'. Die bundel krijg je er in de boekhandel gratis bij als je voor 12,5€ poëzie koopt.

Naast de juryprijs is er ook de Herman de Coninck Publieksprijs. Lezers konden een gedicht kiezen uit een van de genomineerde bundels. Dat komt dan op een fraaie affiche, die je gratis in de boekhandel krijgt.

 

Op 28 januari wordt in Nederland de winnaar van de VSB Poëzieprijs bekendgemaakt, met als genomineerden dit jaar Piet Gerbrandy, Sasja Janssen, Hester Knibbe, Alfred Schaffer en opnieuw Peter Verhelst.

Op Gedichtendag zelf, op donderdag 29 januari, valt er aan poëzie al helemaal niet te ontkomen! Ook de winnaar van Cobra's Gedichtenwedstrijd wordt bekendgemaakt. Rick de Leeuw kiest dan de mooiste nieuwe versie van zijn Tröckener Kecks-lied 'Een dag zo mooi'. 


 

Canto general

En nog op 29 januari stelt Bart Vonck zijn nieuwe vertaling van de 'Canto general' van Pablo Neruda voor, in Passa Porta in Brussel. met Geert Van Istendael en Chileense muziek. Lees hiernaast meer.