Mijn moeder verzamelt vaders - Paul Van Oevelen en Jeroen Los

do 22/01/2015 - 10:21 **

Mijn moeder verzamelt vaders Paul Van Oevelen Jeroen Los barbara rottiers

Paul Van Oevelen heeft zich blijkbaar goed geamuseerd tijdens het schrijven van 'Mijn moeder verzamelt vaders'. Voor zwaar poëtische gedachten moet je niet in deze bundel zijn. Wat je wel krijgt is een verzameling geestige manieren om naar de wereld te kijken, allemaal op rijm geschreven.

Dat durft wel eens te haperen maar als je daar doorheen leest kom je best een paar vermakelijke gedachten en observaties tegen, bijvoorbeeld over een overspannen redder op het strand of een creatieve manier om met pestgedrag om te gaan.

Als geheel val je niet achterover van 'Mijn moeder verzamelt vaders' maar ik kan me voorstellen dat vooral jongens smakelijk om dit boek zullen moeten lachen: rechttoe-rechtaan humor, met de nodige drollengrappen en gevloek.

Illustrator Jeroen Los studeerde recent af aan Sint-Lucas. Zijn pentekeningen in zacht oranje, bruin en grijs waren eerder al te zien in bijvoorbeeld Humo. De volwassen stijl, die hij aanhoudt in zijn eerste kinderboek, gaat wonderwel goed samen met de no nonsense teksten van Van Oevelen. Op de betere momenten geeft zijn insteek absoluut een humoristische meerwaarde. Zoals bijvoorbeeld bij 'Stank': daar krijg je naast de tekst een sepia getint beeld van een familie waarvan alle leden een gasmasker op hebben om de dodelijke geur van opa's sokken aan te kunnen.

Tom Hautekiet, met wie Paul Van Oevelen een paar jaar geleden al het vrolijke 'Maria Dolores Esperanza' maakte, heeft nu dus geen illustraties gemaakt maar zich wel over de vormgeving ontfermd. Met succes.

Het zieligste gedicht van de wereld

Niemand die me knuffelt
Niemand houdt me vast
Mams vindt me een zeur
Voor paps ben ik een last

Waar zijn die armen om me heen?
Ze komen nu van pas
Ach, ik wou dat ik het kindje
Van twee octopussen was

 

Barbara Rottiers
Barbara Rottiers is Radio1-presentatrice (o.a. Songboek) en volgt prentenboeken op de voet.

[Mijn moeder verzamelt vaders van Paul Van Oevelen en Jeroen Los is uitgegeven bij Vrijdag, 2015]