Canto general in Brussel

di 27/01/2015 - 10:09 Een bijzonder evenement op Gedichtendag: Bart Vonck stelt zijn nieuwe vertaling van de 'Canto general' van Pablo Neruda voor in Passa Porta in Brussel. Tijdloze wereldpoëzie.

pablo neruda canto general bart vonck geert van istendael passa porta

Pablo Neruda schreef zijn 'Canto general' in 1950, en meer dan een halve eeuw later heeft de lange gedichtencyclus nog niets aan schoonheid en ontroering ingeboet.  In het najaar van 2014 verscheen een nieuwe vertaling door Bart VonckGeert van Istendael schreef in zijn nawoord: "Deze poëzie heeft me gepakt, niet alleen door haar veelvormigheid, ze is zo onvoorstelbaar divers dat het lijkt of een hele school dichters, ieder met eigen poëtica, aan de slag is gegaan, maar ook door de bandbreedte van de onderwerpen. [… ] Neruda is een der allergrootste dichters van de twintigste eeuw."

Op de vlucht voor het regime van Videla herschiep Pablo Neruda de gehele geschiedenis van het continent: van het stokoude verleden van de indianen tot en met de bevrijding van het koloniale juk. Reportage, profetie, aanklacht en protest wisselen elkaar af in bijna 350 gedichten. In 1971 won Neruda de Nobelprijs voor de literatuur. De jury roemde zijn "poëzie die met de energie van een elementaire kracht het lot en de dromen van een continent tot leven brengt."

Recensent Paul Demets schreef over deze nieuwe vertaling op Cobra.be: "Neruda laat de mogelijkheden voor een vrij leven zien, maar verweeft dit met zijn persoonlijke verhaal en met een sterk besef van eindigheid. Een wereldreis naar de geboortegrond."

[Canto general, met Bart Vonck, Geert van Istendael, Annemie Tweepenninckx en de Chileense zanger Guillermo García (Quilapayún), die Neruda heeft ontmoet. Donderdag 29 januari 2015 om 20u in Passa Porta, Brussel]