De jacht op Jozef Tentelaar - Stefan Boonen en Tom Schoonooghe

do 15/01/2015 - 11:08 **

jacht op jozef tentelaar stefan boonen tom schoonooghe kinderliteratuur recensie barbara rottiers

Jozef en zijn vader Marcel Tentelaar leven in een piepklein mobiel koffiehuisje. Douchen doen ze waar het hen uitkomt. Meneer Vlad is de rijke fabriekseigenaar van de stad en op een dag wordt de Vladl raket gelanceerd op het plein. Door een domme vergissing van Jozef komt die niet op de maan maar in het stadhuis terecht. Jozef en zijn vader moeten de stad ontvluchten voor beschimpingen en komen na vele avonturen terecht in het dorpje Kraak.

Stefan Boonen vertelt zijn verhaal met de lichtheid van een strip en alle ingrediënten waar lezende kinderen van zullen smullen: humor, avontuur en spanning. Een hele waslijst personages passeert de revue: van Brent Bassio de filmster tot Igor de kannibaal, Weetikveel het hondje en vele vele anderen.
Nu is het niet omdat je je creaties zulke gekke namen geeft dat je meteen in Absurdistan terechtkomt als lezer. De kronkels in verhaal en karaktereigenschappen zijn vaak vergezocht maar worden wel gecompenseerd door het absolute vertelplezier dat de schrijver uitstraalt.

De illustraties van Tom Schoonooghe sturen met hun absurditeit en frisse kleurenpalet het geheel de hoogte in. Dankzij een fraaie vormgeving bovendien door Peer De Maeyer oogt het boek alvast verrukkelijk en zeer uitnodigend voor de jonge lezer.

 

Barbara Rottiers
Barbara Rottiers is Radio1-presentatrice (o.a. Songboek) en volgt prentenboeken op de voet.

['De jacht op Jozef Tentelaar' - Stefan Boonen (tekst) en Tom Schoonooghe (ill.). Uitgeverij Manteau. 7-12 jaar]