In het hoofd van illustrator Carll Cneut

vod
wo 26/11/2014 - 09:45 In de Sint-Pietersabdij in Gent kun je de komende maanden een kijkje nemen in het hoofd van illustrator Carll Cneut. Wij gingen al eens kijken hoe het er daar aan toegaat.

carll cneut illustrator expo in my head sint pietersabdij

In het hoofd van illustrator Carll Cneut

Eigenlijk zou Carll Cneut advocaat worden, maar een verzameling Soubrypunten besliste daar anders over. Soubry, de West-Vlaamse fabrikant van onder andere deegwaren en bloem, drukte in die tijd nog spaarpunten op zijn verpakkingen. Die konden ingeruild worden voor boeken en prenten. Voor Carll Cneut, die in het toen nog afgelegen Geluwe woonde, waren die prenten zijn eerste kennismaking met kunst. Op de expo zien we een pak spaghetti, een wand beplakt met Soubrypunten, een uitvergrote Soubryprent van een werk van Ensor. En ook een op Ensor geïnspireerde tekening van Carll Cneut voor het boek 'De Blauwe vogel' (tekst Do Van Ranst naar Maurice Maeterlinck). Het is maar één van de verhalen uit Carll Cneuts kindertijd  die we in de Sint-Pietersabdij tegenkomen en die hem hebben gemaakt tot wie hij vandaag is.

In gesprek met Carll Cneut

Wie een inkijk wil in Cneuts drukke leven als veelgevraagd illustrator, krijgt die via de polaroids die hij de voorbije twee jaar nam. Ze moeten het cliché ontkrachten dat een illustrator tot 's middags in zijn kamerjas rondlummelt. En inderdaad, we zien reiskoffers, internationale treinstations, fans, schoolkinderen, signeersessies en een theater. Aan dat theater hangt een grappig verhaal vast van een misverstand rond twee Engelse vrouwen met dezelfde achternaam, waardoor de bescheiden illustrator plots een 'one man show' moest geven voor een zaal van 1000 mensen. (bekijk het filmpje hier links)

Er hangen ook zo'n negentig originele tekeningen op de expo, onder andere in de werkkamer die Cneut de komende maanden zal gebruiken. Het is een kopie van zijn werkkamer thuis, zij het een stuk groter. Behalve plaats om te werken is er ook ruimte voor workshops en om het publiek te ontvangen.

Wie is Carll Cneut?

Sinds 1996 heeft Carll 16 prentenboeken en 4 dichtbundels geïllustreerd, naast bijdrages in een aantal andere boeken. Vertalingen van zijn boeken verschenen in 35 landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Mexico, Brazilië, Japan, Korea, Australië en de VS. Zijn boeken werden al meer dan 170 keer vertaald.

De boeken van Carll vallen regelmatig in de prijzen. In 2009 werd Het geheim van de keel van de nachtegaal zeven keer bekroond, de twee belangrijkste prijzen waren de Woutertje Pieterse Prijs (NL) en de Gouden Uil Jeugdliteratuur (B).

Voor Willy (2000) en Mijnheer Ferdinand (2004) mocht Carll de Boekenpauw, de prijs voor het mooist geïllustreerde boek, in ontvangst nemen. Daarnaast kreeg hij ook al drie Boekenpluimen. In Nederland werden Het ongelooflijke liefdesverhaal van Heer Morf (2003) en Fluit zoals je bent (2010) bekroond met een Zilveren Penseel.

Maar ook buiten het Nederlandse taalgebied regent het prijzen voor Carlls werk. In 2003 en 2005 ontving hij een Gouden Plaque op de Biënnale van Illustraties in Bratislava. Ook voor de prestigieuze Original Art tentoonstelling in New York werd hij al twee keer geselecteerd.

In 2010 kende zijn carrière een nieuw hoogtepunt met de nominatie voor de Hans Christian Andersen Award, de ‘nobelprijs’ voor de kinderliteratuur. Carll stond op de shortlist en greep net naast de prijs. Carlls prenten zijn vaak te bewonderen op tentoonstellingen over de hele wereld.

Carlls grote sterkte is de compositie van zijn tekeningen, waardoor hij een wereld suggereert die veel groter is dan het eigenlijke blad. Je ziet als het ware de wereld buiten het boek. Zijn tekeningen zijn nooit helemaal af en prikkelen op die manier de fantasie van de kinderen. In hun eigen verbeelding kunnen ze de tekeningen aanvullen.

[ Carll Cneut. In my head loopt van 2 december 2015 tm 10 mei 2015 in de Sint -Pietersabdij in Gent ]

Recent verschenen bij De Eenhoorn 'De Gouden Kooi' en het bijhorende kleurboek 'Vogels kleuren, tekenen en krabbelen met Carll Cneut. Lees ook onze recensie.

Volg Carll Cneut op Facebook.