Van Grimm tot Sinterklaas

vod
vr 21/11/2014 - 13:36 In Hasselt kun je gaan kijken naar het werk van de Nederlandse illustratrice Charlotte Dematons. Het Literair Museum toont een selectie van haar illustraties voor Grimm, De gele ballon, Sinterklaas en Nederland. Die boeken kwamen al in verschillende landen ter wereld uit. Het Grimmboek zelfs in Duitsland. Wat een hele eer is, want de Duitsers waken over ‘hun Grimm’ als vijftig moederkloeken tegelijk op één ei.

charlotte dematons van grimm tot sinterklaas expo literair museum hasselt illustratrice

Charlotte Dematons in het Literair Museum in Hasselt

Het succes van Sinterklaas

In België kennen we Charlotte Dematons vooral van haar prentenboek ‘Sinterklaas’. Ondertussen een standaard in de Sinterklaasboekenafdeling. Met bijzonder gedetailleerde platen neemt de auteur je mee in Sinterklaas’ wereld vol speelgoed, Zwarte Pieten en blije kinderen. Je krijgt dwarsdoorsneden van de stoomboot en het huis van de Sint. Omdat Charlotte zelf bij hem thuis in Spanje op bezoek mocht, kan ze veel dingen uit Sinterklaas’ interne keuken laten zien die maar weinigen voor haar ooit met eigen ogen hebben kunnen aanschouwen. Dat heeft ze allemaal heel nauwkeurig nageschilderd, tot het met mijtertjes bedrukte WC-papier toe. Acht maanden lang heeft ze van de ochtend tot de avond aan dit boek gewerkt. Maar het resultaat was een instant succes. Voor de expo in Hasselt maakte Charlotte ook een zwarte pietenpoppenhuis om bij weg te dromen.

(c) Charlotte Dematons

Nederland boven

In de herfst van 2012 volgde ‘Nederland’, opnieuw een bestseller. En weerom een priegelwerk van jewelste om Nederland vanuit de lucht zo fraai weer te geven met acrylverf. Het boek valt niet alleen bij kinderen in de smaak. Ook oudere mensen genieten ervan, omdat er veel verwijzingen in zitten naar kinderliedjes en typische Nederlandse zaken van weleer.

De Gele Ballon, een trendsetter

Ondertussen verschijnen er jaarlijks tal van woordeloze prentenboeken met illustraties waarop heel veel te ontdekken valt. Maar eigenlijk is Charlotte Dematons een van de eersten in onze contreien die daarmee begon. Na jaren te hebben gewerkt als illustratrice van vooral schoolboeken wilde ze wel eens wat anders. Eerst kwamen er haar illustraties bij de sprookjes van Grimm, maar toen wilde ze het nog meer zelf in handen hebben. Alleen maar haar eigen zin doen. Dat werd ‘De gele ballon’. Daarin reist een gele ballon de wereld rond en samen met hem krijgen we heel wat van de aarde te zien.

(c) Charlotte Dematons

 

Een van de mooiste reacties die Charlotte Dematons op haar werk kreeg, kwam via fotograaf Ton Koene. Hij nam een exemplaar van ‘De gele ballon’ mee op meerdere van z’n reizen en fotografeerde kinderen her en der in de wereld terwijl ze in het prentenboek bladeren. Van de eskimojongen tot het kind in een vluchtelingenkamp aan de andere kant van de wereld, allemaal vielen ze voor de prenten van Charlotte Dematons.

[ De expo 'Van Grimm tot Sinterklaas' is nog tm 18 april te bezoeken in het Literair Museum in Hasselt. ]
 


Lees de recensie van 'Nederland' van Charlotte Dematons: