Het verlangen naar klapekster - Koos van Zomeren

do 23/10/2014 - 10:13 ****

koos van zomeren een verlangen naar klapekster recensie john vervoort

Niemand schrijft zo mooi over de natuur als de Nederlandse auteur Koos van Zomeren (°1946). Hij publiceerde thrillers, romans, verhalen, memoires en columns waarin steeds opnieuw de natuur een hoofdrol opeist. Onvermoeibaar trekt hij erop uit met zijn hond Stanley, zijn vroegere hond Rekel kreeg zelfs een eigen boek, om uren rond te lopen langs de uiterwaarden (wat een mooi woord) van de grote rivieren of in de bossen en heide van Nederland, vaak in de Veluwe. Dat leverde in het verleden al honderden prachtig geformuleerde dagboekverslagen en columns op. Steeds opnieuw blijft de natuur hem inspireren.

'Het verlangen naar klapekster' bestaat uit dagboeknotities waarin hij zijn zoektocht naar de zeldzame vogel beschrijft. De klapekster is een zangvogel met roofachtige trekjes die ook klawier of wurger wordt genoemd. Vaak moet hij in zijn dagboek noteren ‘no score’, maar wanneer hij er één spot is hij kinderlijk blij.

‘In het volle licht zijn klapeksters ronduit briljant. In mistige omstandigheden lossen kleur en tekening op in de omgeving. Dan herken je ze aan hun houding, postuur, gedrag. Een zekere vaagheid accentueert dan het geheimzinnige van deze vogels.’

Van Zomeren blijft zich verbazen over wat hij op zijn wandeltochten met Stanley (die eveneens een hoofdrol speelt in deze dagboeknotities) te zien krijgt. Zijn formulering en zijn accuraat en haarscherp. Daarom is Van Zomeren een van de beste stilisten in ons taalgebied. Daarom is hij ook een belangrijk schrijver: hij leert zijn lezers zien en zoekt er de juiste woorden bij om te beschrijven wat er te zien is en was. Hij geeft de natuur een stem in een wereld waarin de natuur steeds minder te zeggen heeft.

John Vervoort
John Vervoort is thrillerspecialist en Shakespearefreak, docent aan de Schrijversacademie en recensent voor o.m. De Standaard, Het Nieuwsblad en Poëziekrant.

[Het verlangen naar klapekster van Koos van Zomeren werd uitgegeven door De Arbeiderspers, 2014, 195 blz.]