Man Booker Prize voor Richard Flanagan

wo 15/10/2014 - 08:29 De Australische schrijver Richard Flanagan heeft de Man Booker Prize gekregen voor zijn zesde roman, 'The Narrow Road to the Deep North’, in het Nederlands vertaald als 'De smalle weg naar het verre noorden'.

man booker prize richard flanagan fictie literatuur engelstalig

De Man Booker Prize kon dit jaar voor het eerst door een Amerikaanse schrijver gewonnen worden. Dat is dus niet gebeurd, al raakten twee Amerikaanse boeken wel op de shortlist. De 53-jarige Australische schrijver Richard Flanagan ging met de prestigieuze prijs aan de haal. Hij kreeg hem voor zijn zesde roman, 'The Narrow Road to the Deep North'. Twee maanden geleden verscheen die ook in een Nederlandse vertaling als 'De smalle weg naar het verre noorden'.

Oorlogsherinneringen

Richard Flanagan – veel minder bekend in het Verenigd Koninkrijk dan in Australië, waar hij een gevierd auteur is - maakte gebruik van de oorlogsherinneringen van zijn vader die overleed op de dag dat de roman is verschenen.

The Narrow Road to the Deep North’ evoceert in huiveringwekkende details het lot van Australische krijgsgevangenen tijdens de bouw aan de ‘Dodenspoorlijn’ dwars door het tropische oerwoud, tussen Thaïland en Birma. Voor dat megalomane plan maakten de Japanners gebruik van de dodelijke slavenarbeid van Britse, Nederlandse en Australische krijgsgevangenen. Tegelijk is het boek ook het liefdesverhaal van een overlevende en kampdokter, die jaren later verstrikt raakt in een amoureus doolhof, waarbij zijn vreselijke oorlogservaringen een rol hebben gespeeld.

Degelijke aanpak, poëtische taal

Dichter en schrijver Andrew Motion sprak na de uitreiking, tijdens de BBC uitzending, over een boek dat door zijn degelijke, maar traditionele aanpak de jury had overtuigd. De poëtische taal van het boek deed volgens hem vaak wat overtrokken aan, wat de recensent van Times Literary Suplement enkele weken geleden ook al in minder diplomatische bewoordingen had aangestipt.

Topfavorieten die het niet hebben gehaald, waren de Indiër Neel Mukherdjee en de Schotse Ali Smith, die voor de derde keer genomineerd was, met een heel speels en experimenteel boek.

De Man Booker Prize is ondertussen de grootste prozabekroning in de Engelstalige wereld en levert 50.000 Britse ponden en - uiteraard - een wereldwijde verkoop op.