Kris Van Steenberge wint De Bronzen Uil 2014

zo 12/10/2014 - 16:13 Vakjury en lezers zijn unaniem: 'Woesten' van Kris Van Steenberge is de terechte winnaar van de Bronzen Uil 2014.

bronzen uil boek kris van steenberge woesten

Lees ook

De jury van De Bronzen Uil maakte de winnaar van De Bronzen Uil 2014 bekend tijdens het literair festival Het Betere Boek . Kris Van Steenberge wint met zijn boek 'Woesten' (uitgeverij Vrijdag) 5.000 euro en een bronzen beeld van een uil. De jury, onder leiding van Jos Geysels en verder bestaande uit Anna Luyten, Marnix Verplancke, Sylvain Peeters en Dirk Verhofstadt, was unaniem: door de combinatie van een groot inlevingsvermogen, een historische precisie en de aandacht voor de manier waarop mensen spreken en zwijgen, is 'Woesten' een literaire voltreffer geworden. Jos Geysels verwoordde het als volgt: "Woesten is een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin verschillende personages een eigen interpretatie geven van hun zoektocht naar hun lotsbestemming."


De acht andere genomineerden waren:
Ceustermans Chris met ‘De boekhandelaar’ (Manteau)
Eekhout Anne met ‘Dogma’ (Arbeiderspers)
Michels Carmien met ‘We zijn water’ (De Bezige Bij)
Minne Feline met ‘Medea en ik’ (Houtekiet)
Taveirne Lara met ‘De kinderen van Calais’ (Manteau)
Thijssen Ann met ‘De vrouw die blijft’ (Prometheus)
Weijers Niña met ‘De consequenties’ (Atlas Contact)
Wesseling Onno met ‘De eeuw van Carlos Moreno Amador’ (De Geus)

Naast De Bronzen Uil werd ook de Lezersprijs De Bronzen Uil uitgereikt. De stemmen van de online voting werden samengeteld met de stemmen die werden uitgebracht door de bezoekers van het festival. Ook hier kwam Kris Van Steenberge als winnaar uit de bus.

De vierde editie van Het Betere Boek, dat georganiseerd wordt door het Willemsfonds, was opnieuw een succes: een duizendtal literatuurliefhebbers bezocht het Geuzenhuis en het Liberaal Archief voor interviews met meer dan 20 Nederlandstalige auteurs, onder wie Dimitri Verhulst, Tom Lanoye, Erwin Mortier en Ann De Craemer.