Gouden Griffel 2014 is voor Jean Paul Schutten

wo 01/10/2014 - 10:57 De prestigieuze Gouden Griffel 2014 gaat naar de Nederlandse jeugdschrijver Jean Paul Schutten voor zijn boek 'Het raadsel van alles wat leeft'. Het is de belangrijkste onderscheiding voor Nederlandstalige jeugdliteratuur.

literatuur boeken jeugdliteratuur boek auteur jean paul schutten gouden griffel het raadsel van alles wat leeft

Sinds 1971 wordt elk jaar de 'Gouden Griffel' uitgereikt tijdens de Nederlandse Kinderboekenweek, die dit jaar haar 60ste editie beleeft met als thema 'Feest'.  Voor deze belangrijke literatuurprijs komt uitsluitend oorspronkelijk Nederlandstalig werk in aanmerking.

Jeugdauteur Jean Paul Schutten mag voor de tweede maal  de Gouden Griffel in ontvangst nemen. In 2008 kreeg hij dezelfde prijs voor zijn boek 'Kinderen van Amsterdam'.

Het jeugdboek 'Het raadsel van alles wat leeft' gaat over het ontstaan van de aarde, het heelal en de evolutietheorie.

"De Gouden Griffel 2014 gaat naar een briljant boek, dat ondanks een inhoudelijk zwaar thema, licht en lucht kent en dat niet alleen tot nadenken aanzet maar ook tot lachen verleidt", motiveert de jury van de Gouden Griffel. "Er zal niet snel een nieuw jeugdverhaal verschijnen dat 'Het raadsel van alles wat leeft' in zulke grootste ambitie én uitwerking evenaart", aldus het rapport.

Het boek van  jeugdauteur Jean Paul Schutten  'Het raadsel van alles wat leeft' kreeg onlangs ook  Het Gouden Penseel, de prijs voor beste Nederlandse illustrator. Het werk van illustrator Floor Rieder werd door de jury sterk geapprecieerd.

In 2013 werd 'Het raadsel van alles wat leeft' ook al bekroond als het Beste Jeugdboek door de -intussen failliet gegane- Nederlandse boekenhandel Polare. “Al bij het aanschouwen van dit informatieve jeugdboek word je hebberig en nieuwsgierig. Een oogverblindende vormgeving, goud op snee, vol prikkelende, levendige illustraties van Floor Rieder en wonderschone teksten van Jan-Paul Schutten die de evolutietheorie prachtig beschrijven”, zo luidde het toen.