De boekendokter te boek

ma 06/10/2014 - 08:31 Vorig jaar overleed plotseling en veel te jong auteur Thomas Blondeau. Zijn adviezen als Cobra's Boekendokter zijn nu gebundeld in een boek.

boekendokter thomas blondeau roderik six cobra.be boekenbeurs

Cobra's Boekendokter

Thomas Blondeau was de originele Boekendokter voor Cobra.be. Voor elke kwaal, fysiek of mentaal, had hij een geschikte literaire remedie, van een hoestbonbon tot een paardenmiddel. 

Thomas Blondeau bedacht voor de Boekenbeurs en voor Cobra.be het concept van de Boekendokter. In een ouderwets dokterskabinet geeft een schrijver in witte jas lees- en levensadvies aan al wie dat wil. Want voor alle aandoeningen en kwalen, van eksteroog tot liefdesverdriet, ontslag of rouw is er wel een literair medicijn.

Blondeau was de originele Boekendokter. In zijn kielzog volgden nog andere auteurs als Kristien Hemmerechts, Peter Holvoet-Hanssen, Saskia De Coster, Elvis Peeters of Brigitte Raskin.

Thomas Blondeau (1978-2013) was schrijver, columnist en dichter. Hij publiceerde drie romans. 'eX' in 2006 en 'Donderhart' in 2010. Kort na het verschijnen van 'Het West-Vlaams versierhandboek' in 2013 overleed hij plotseling, op 35-jarige leeftijd, aan een hartslagaderbreuk.

Zijn boekendoktersadviezen zijn nu gebundeld en thematisch geordend, met een afscheids-voorwoord van Roderik Six"Hij had van zichzelf fictie gemaakt - een medisch-literair personage dat duidelijk niet samenvalt met de echte Thomas Blondeau. De boekendokter is bij uitstek een talig wezen: een man die in de literatuur op zoek gaat naar een helende zalf voor de vele kwalen die dit leven rijk is". 

Wie enkele voorschriften van Thomas Blondeau (voor "de zoekenden, de wachtenden" of voor "wie geen zin heeft in de feesten" )  nog wil nalezen op Cobra.be, dat kan hier.

[De boekendokter van Thomas Blondeau en Roderik Six is uitgegeven bij De Bezige Bij, 2014, 204p]

Thomas Blondeau als boekendokter

< >