Hoe verhuis je drie miljoen boeken?

vod
ma 01/09/2014 - 10:14 Tijdens de restauratie van de Gentse Boekentoren (van architect Henry van de Velde) moeten drie miljoen boeken van plaats veranderen. Die enorme operatie begint op 1 september 2014.

boekentoren verhuizing boeken gent henry van de velde

Lift aan de buitenkant

Niet minder dan 23 verdiepingen worden leeggehaald. Drie miljoen boeken en allerlei bijzondere collecties verhuizen naar een drie verdiepingen tellend, hoogtechnologisch ondergronds depot, want de Boekentoren wordt tot 2018 volledig gerenoveerd.

Aan de buitenkant van de toren is een lift geïnstalleerd. Die onderging vrijdag een laatste veiligheidskeuring. "Aan de oostzijde werden de ramen weggehaald en vervangen door vochtwerende platen", verduidelijkt collectiebeheerder Hendrik Defoort. "De binnenlift is niet meer betrouwbaar en verhuizen langs de buitenkant is de meest snelle en efficiënte manier, want we kunnen tussen de rekken recht in de lift rijden."

Zeventien mensen in drie teams (inpakkers, uitpakkers en een logistiek team tussen de twee locaties) verhuizen vanaf 1 september  tot eind november. De collectie zelf is vanaf 5 januari weer fysiek raadpleegbaar. "Het grootste deel van de werken zit gelukkig in de digitale bibliotheek, we vallen dus niet volledig stil", aldus Defoort. Zo zijn via Googlebooks 200.000 oude drukken full text raadpleegbaar, wat dagelijks gemiddeld 140.000 mensen doen.

In 2018, wanneer de universiteit Gent haar 200-jarig bestaan viert, zullen de uitleenbare boeken en materiaal uit faculteitsbibliotheken (weer) naar de Boekentoren verhuizen.

Vanaf begin 2015 wordt de Boekentoren, een uniek project van architect Henry van de Velde, aan de binnen- en buitenkant grondig gerenoveerd. Dat wordt een technische uitdaging, onder meer om beton op 64 meter hoogte te storten.

Meer Boekentoren op Cobra.be