Sieb Posthuma (1960-2014)

vod
ma 04/08/2014 - 09:20 Illustrator, schrijver en ontwerper Sieb Posthuma is overleden. Hij maakte vooral naam met zijn prentenboeken over zijn hond Rintje.

sieb posthuma overlijden

Sieb Posthuma (Rotterdam, 1960) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Voordat hij jarenlang tekeningen voor weekbladen en kranten als HP/ De Tijd en NRC Handelsblad maakte, was hij schilder. Ook tekende hij coverillustraties voor romans van onder anderen Thomas Mann en Simon Carmiggelt.

Midden jaren negentig begon Sieb Posthuma met het illustreren van (prenten)boeken. In 2001 verscheen zijn eerste zelfgeschreven en -getekende prentenboek voor kinderen, over zijn eigen foxterriër Rintje. In dat jaar begon hij voor NRC Handelsblad met een wekelijks verhaal met tekeningen over Rintje op de Kinderpagina. Er volgden meer prentenboeken en bundels met voorleesverhalen, en ook theatervoorstellingen over Rintje.

Met de Nederlandse prinses Laurentien werkte Posthuma aan een reeks boeken over Mr Finney, en met Ted van Lieshout maakte hij diverse prentenboeken, waaronder 'Van Ansjovis tot Zwijntje', 'Spin op sokken' en 'Koekjes!'. Met Marjet Huiberts ontwikkelde hij de serie over Aadje Piraatje, en ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem Alexander in 2013 maakte hij met Francine Oomen het boekje 'Wat zou jij doen als je koning was?'.

In 2012 verscheen het prentenboek 'De draad van Alexander Calder' in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag. Calder was een van Posthuma’s favoriete kunstenaars.

Geprezen

Een vijver vol inkt - Sieb Posthuma

"Als ik m’n penseel in een mooie kleur doop, dan bouw ik m’n eigen feestje". Dit citaat van Sieb Posthuma is de slagzin geworden van de overzichtstentoonstelling die nu in het kinderboekenmuseum in Den Haag over hem loopt.

Posthuma’s werk is uitgebracht in onder meer de Verenigde Staten, China, Japan, Frankrijk, Brazilië, Italië, Denemarken en Duitsland en werd in binnen- en buitenland tentoongesteld.

Voor de kinderboeken Rintje (in 2002) en Peter en de Wolf (in 2005) kreeg Sieb Posthuma van de Penseeljury een Vlag en Wimpel. In 2007 ontving hij een Zilveren Penseel voor 'Feodoor heeft zeven zussen'. In 2009 kreeg hij het Gouden Penseel voor 'Boven in een groene linde zat een moddervette haan', een bundel dierenfabels. In 2012 ontving hij een Vlag en Wimpel voor Aadje Piraatje en won hij opnieuw een Gouden Penseel, voor de illustraties in 'Een vijver vol inkt', een selectie uit de kindergedichten van Annie M.G. Schmidt.

In het Kinderboekenmuseum in Den Haag is momenteel een overzichtstentoonstelling van het werk van Sieb Posthuma te zien. Cobra.be maakte daar bovenstaande reportage met de illustrator. 

Sieb Posthuma werd 54 jaar. Volgens zijn uitgeverij Querido "zag hij niet langer licht in zijn leven". 

Meer werk van Sieb Posthuma op Cobra.be