Stil leven

foto Citizenne
vr 30/05/2014 - 11:00 Update: ma 02/06/2014 - 08:28 Op dinsdag 3 juni houdt de Brusselse bibliotheek Muntpunt een stille dag, naar aanleiding van 'Stil leven. Een stem voor rust en ruimte in drukke tijden', een nieuw boek van VRT-journaliste Kristien Bonneure.

stil leven kristien bonneure muntpunt citizenne waerbeke

Sinds enkele jaren is er in Brussel een stiltebeweging actief met een mooie naam: Bessst. Helemaal akoestisch stil is het natuurlijk nooit in een grootstad, maar de organisatie probeert toch op zoek te gaan naar stille plaatsen en praktijken, om het leven leefbaar te houden. Zo zijn er bijvoorbeeld stille wandelroutes uitgetekend.

Stilte, rust en ruimte zijn in ons overdrukke, lawaaierige land geen privilege voor mensen die op 'de buiten' wonen. Bij uitstek in de stad is er een grote nood aan vertraging en verstilling. Tweederde van de Brusselaars krijgt dagelijks meer decibels binnen dan het maximum, aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. En dan zwijgen we nog over het mentale lawaai...

Op 3 juni staat het stiltethema centraal in Muntpunt, de vernieuwde 'belevingsbibliotheek' in hartje Brussel. Er is een pop-up-stiltebibliotheek; er wordt een stille muziekfilm vertoond, er zijn doorheen de dag workshops tai-chi of mindfulness met Edel Maex, en 's middags een stille lunch. 

Voor de deur van Muntpunt staat op 3 en 4 juni de #SilentBox, een glazen doos waar je je in alle rust en comfort even kunt afzonderen van de hustle and bustle van de stad.

['Een dag vol stil leven in hartje Brussel', een organisatie van  Waerbeke, Muntpunt, Citizenne, uitgeverij Lannoo op dinsdag 3 juni 2014 van 11 tot 18u in Muntpunt Brussel, informatie en inschrijven via www.bessst.be]

Stil leven

 

Tegelijk verschijnt het boek 'Stil leven. Een stem voor rust en ruimte in drukke tijden' van VRT-journalist en Cobra.be-recensent Kristien Bonneure. Ze heeft met uiteenlopende mensen gesproken -van kloosterling tot leraar, van akoesticus tot bioloog, van manager tot architect en componist- over de betekenis en de waarde van stilte in hun leven. Tegelijk schrijft ze over haar eigen ervaringen in en met stilte, en put ze ook uit de rijke stilteliteratuur van dichters en filosofen. Haar conclusie is dat stilte veel verbindende kwaliteiten heeft, en dus ook voor de samenleving als geheel van groot nut is. "Stilte is meer dan de afwezigheid van geluid. Eigenlijk zou ssst! niet meer mogen klinken als een blaffend verbod om te spreken, maar als een warme uitnodiging om te luisteren. Naar de wereld, naar anderen, en vooral naar je eigen innerlijke stem".

[Stil leven. Een stem voor rust en ruimte in drukke tijden van Kristien Bonneure is uitgegeven bij Lannoo, 256 p. Boekvoorstelling op dinsdag 3 juni 2014 om 19u30 in Muntpunt Brussel, met Annelies Beck, Koen Van Synghel, Stijn Dickel en Patrick Hanjoul]

Musica Callada - Federico Mompou

De start van Bessst in Brussel werd gegeven eind oktober 2011, met een concert van Thomas Dieltjens in het beeldhouwersatelier Ernest Salu in Laken. Het moment was symbolisch: in de nacht dat het winteruur inging. De pianist speelde van twee tot ... twee uur, het 'nulde uur', het moment waarop we in heel Europa de kloktijd aanpassen.