Ilja Leonard Pfeijffer wint Libris 2014

wo 14/05/2014 - 07:48 De Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer heeft de Libris Literatuurprijs gewonnen met zijn roman 'La Superba', een ode aan de Italiaanse stad Genua, waar hij al vijf jaar woont. Er waren ook drie Vlaamse auteurs genomineerd voor de belangrijke literatuurprijs die 50.000 euro waard is.

libris literatuurprijs ilja leonard pfeijffer la superba genua migratie liefde roman fictie literatuur

De Libris Literatuurprijs 2014 werd op dinsdag 13 mei uitgereikt in Amsterdam. De zes genomineerde boeken - drie Nederlandse, drie Vlaamse - waren erg divers. Er ging een intensieve discussie vooraf aan de keuze voor Ilja Leonard Pfeijffer. "De jury heeft gekozen voor een roman die de particuliere lotgevallen van het hoofdpersonage verbindt met de geschiedenis", zei voorzitter Paul Witteman.

Ilja Leonard Pfeijffer was ontroerd toen hij het woord nam. "Kunst is geen spel, literatuur is geen wedstrijd, al moet ik toegeven dat het iets makkelijker praat als je gewonnen hebt", zei Pfeijffer, die het hele gebeuren eerder een "vreselijk commercieel circus" had genoemd. "Maar natuurlijk ben ik heel blij en dankbaar met de prijs".

Eerder was Pfeiffer met 'La Superba', een boek uit 2013, ook al genomineerd voor De Gouden Boekuil en de AKO Literatuurprijs.

Het boek is een ode aan de Italiaanse havenstad Genua, maar ook meer dan dat. "Genua is een knooppunt van migratie. Het boek gaat dus ook over nu en over andere plaatsen dan alleen die havenstad", zegt Pfeijffer, die in de roman ook een Senegalese vluchteling introduceert.

Lees meer over de prijsuitreiking op deredactie.be