Peter Matthiessen (1927-2014)

AP
zo 06/04/2014 - 15:54 De Amerikaanse auteur Peter Matthiessen is overleden in New York. Hij schreef vooral non-fictie en werd bij het grote publiek bekend met zijn verfilmde roman 'At play in the fields of the Lord'.

peter matthiessen auteur schrijver overleden non fictie roman at play in the fields of the lord film

Peter Matthiessen had een grote belangstelling voor de natuur en voor geschiedenis. Hij schreef veel over zijn reizen in de wildernis, onder andere in de Himalaya, op Antarctica en in Australië. In de jaren zestig werd hij een overtuigd zenboeddhist.

Zijn non-fictie valt vooral op door zijn diepgravende research. Zo schreef hij met 'In the spirit of Crazy Horse' een gedetailleerde studie over de Lakota-indiaan Leonard Peltier, die als activist al jarenlang in een Amerikaanse gevangenis is opgesloten.

Zijn boeken 'The snow leopard' en de trilogie 'Shadow Country' werden bekroond met de National Book Award.

Saul Zaentz over 'At Play In The Fields Of The Lord'

Zijn cultroman 'At play in the fields of the Lord' (1965) over een Amerikaanse missionaris bij een Zuid-Amerikaanse stam, werd verfilmd in 1991. John Lithgow en Darryl Hannah speelden de hoofdrollen. Andere rollen werden vertolkt door onder meer Tom Waits, Aiden Quinn en Kathy Bates.

Naar aanleiding van de Belgische release in maart 1992 sprak Roel Van Bambost met producer Saul Zaents, regisseur Hector Babenco en actrice Kathy Bates.

Peter Matthiessen is op 5 april 2014 overleden in een ziekenhuis in New York. Hij werd 86.

[bron: deredactie.be]