Poëziebordeel komt naar Elsene

© Carmen De Vos Photography vod
vr 10/04/2015 - 11:20 Het Poëziebordeel plaatst dichters, of beter gezegd, hun stoute alter ego’s, in het weelderige interieur van een bordeel en presenteert hen als courtisanes van het woord. In privé-lezingen geeft elke dichter van lichte zeden zijn of haar meest intieme delen – woorden – bloot in de schemerzone van gedempt licht, sofa’s en chaises longues.

poeziebordeel poetry brothel ineke van nieuwenhove poezienacht brugge carmen de vos photography vonk en zonen poezie literatuur michael vandebril charlotte van den broeck lotte dodion maud vanhauwaert reportage cobra.be

© Carmen De Vos Photography
© Carmen De Vos Photography

Sacré printemps

'Het poëziebordeel' viert de lente en neemt op 11 april zijn intrek in Hotel le Berger in Elsene. Alle info en tickets op de Facebookpagina en hier.

Tijdens de Poëzienacht in Brugge werd het Poëziebordeel voor het eerst op het publiek losgelaten. Mét succes. Nog voor het bordeel zijn deuren opende, stond er een lange rij gegadigden klaar om een poëtische scheve schaats te rijden. Ze werden op het gelijkvloers ontvangen door de pittige ‘madame’ Ineke Van Nieuwenhove, die hen de regels van het huis uit de doeken deed (“geen fysieke intimiteiten!”) en hen wegwijs maakte in het aanbod. Daarna werden ze door bevallige assistentes naar boven begeleid waar her en der  dichters in sfeervolle hoekjes klaar zaten om hun waar aan de man te brengen.

Stoute dichters

De dichters hadden zich voor de gelegenheid een stout alter ego aangemeten dat tot de verbeelding sprak. Maud Vanhauwaert (‘Miss Sauvage’) torste een meterhoge pruik waarin ze restanten van haar verleden met zich meedroeg, Michaël Vandebril (‘d’Artagnan’) liet zich de decadentie van het fin-de-siècle welgevallen in een uitnodigende chaise longue, Lotte Dodion (‘Felicity Fifi Fatale’) combineerde aaibaar en gevaarlijk tussen de satijnen lakens. Op deze Facebookpagina kan u de profielfoto’s van alle deelnemende dichters bekijken.

The Poetry Brothel

Het idee van een poëziebordeel is komen aanwaaien van over de plas. In New York is The Poetry Brothel al langer een begrip. De bedenkers ervan wilden de poëzie van haar duffe imago verlossen en een fris alternatief bieden voor de weinig verrassende voordrachten. Toen dit idee initiatiefneemster Ineke Van Nieuwenhove ter ore kwam, was ze er meteen voor gewonnen. Mits voorlegging van een goed onderbouwd dossier mocht zij in België haar eigen "filiaal" beginnen. Ze sprak VONK & Zonen aan om de dichters te leveren die uit het juiste hout gesneden waren voor de uitdaging.

Voor zowel liefhebber als dichter is het behoorlijk intimiderend om in een privé-sessie met de ander geconfronteerd te worden. “Als je met iemand in een chaise longue zit, is die nabijheid er onmiddellijk. De intimiteit, maar ook de spanning”, bekent Michaël Vandebril. Ook voor Maud Vanhauwaert is een één-op-één sessie “waanzinnig intiem. Zelfs als het een gedicht is over koeien in een weiland”.


 

Het Poëziebordeel ging in première op de Poëzienacht in Brugge, maar zal de komende maanden ook in andere Vlaamse steden opduiken.


'Het Poëziebordeel' is een samenwerking met The Poetry Brothel in NY en VONK & Zonen.