Drie Belgen op shortlist Libris Literatuurprijs

di 13/05/2014 - 10:49 Op 13 mei wordt de winnaar bekendgemaakt van de Libris Literatuurprijs 2014. Tom Lanoye, Stefan Hertmans en Jeroen Theunissen zijn de drie Belgen op de shortlist. Marente de Moor, Ilja Leonard Pfeijffer en Robbert Welagen zijn de Nederlandse genomineerden.

shortlist libris literatuurprijs libris literatuurprijs 2014 stefan hertmans tom lanoye jeroen theunissen marente de moor ilja leonard pfeijffer robbert welagen persbericht

De jury omschrijft de oogst van de shortlist als volgt: "Niet alle genomineerde romans vallen onder dezelfde noemer. Van de zes boeken op de shortlist zijn er drie als non-fictieroman te bestempelen, is er één puur fictief en proberen er twee nadrukkelijk aan te sluiten bij de politiek-economische realiteit. Inderdaad: de grenzen zijn niet eenvoudig te trekken. Wel zijn al deze romans van uitzonderlijke kwaliteit, waarmee de jury zich gelukkig prijst."

 

Dit is de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2014:

'Oorlog en terpentijn' -  Stefan Hertmans (De Bezige Bij)
'Gelukkige slaven' -  Tom Lanoye (Prometheus)
'Roundhay, tuinscène' -  Marente de Moor (Querido)
'La Superba'
- Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers)
'De omwegen' - Jeroen Theunissen (De Bezige Bij Antwerpen)
'Het verdwijnen van Robbert' - Robbert Welagen (Nijgh & Van Ditmar)

De winnaar wordt op 13 mei bekend gemaakt door juryvoorzitter Paul Witteman tijdens het traditionele galadiner voor genodigden in het Amstel Hotel te Amsterdam. Nieuwsuur zendt die avond live een reportage uit van de prijsuitreiking. Vorig jaar won Tommy Wieringa met 'Dit zijn de namen'.