Haast u langzaam

vod
ma 03/03/2014 - 08:41 Update: do 06/03/2014 - 11:18 **** De Nederlandse filosofe en schrijfster Joke Hermsen heeft een vervolg uit op haar bestseller 'Stil de tijd'. De hoofdrol is voor Kairos, de minder bekende Griekse god van het juiste moment. Boodschap: als we uit de ratrace stappen, dan is dat goed voor mens en maatschappij. Cobra.be sprak met Hermsen in de bibliotheek van het Poëziecentrum in Gent.

joke hermsen stil de tijd kairos filosofie literatuur maatschappij interview kristien bonneure

 

 

Joke Hermsen (°1961) schreef enkele romans: 'Het Dameoffer', 'Tweeduister' over T.S. Eliot en Virginia Woolf, 'De liefde dus' over Belle van Zuylen (genomineerd voor de Librisprijs), maar zij maakte vooral naam met haar essaybundels. 'Heimwee naar de mens' (2004) ging over kunst, literatuur en filosofie. 'Stil de tijd. Pleidooi voor een langzame toekomst' was in 2009 een schot in de roos. Intussen zijn er 22 drukken van verschenen. In 2010 schreef Joke Hermsen een klein dagboek over hetzelfde thema: 'Windstilte van de ziel'. Samen goed voor 100.000 verkochte exemplaren. Joke Hermsen raakt blijkbaar een gevoelige snaar.

Kronos en Kairos

'Stil de tijd' was een pleidooi om de kloktijd met alle economische imperatieven stop te zetten, en even pas op de plaats te maken. Nu heeft Joke Hermsen een vervolg geschreven: 'Kairos. Een nieuwe bevlogenheid'. Daarin geeft ze inzicht in wat er voor moois gebeurt als de kloktijd van Kronos even wordt doorbroken door die andere, minder bekende Griekse god van de tijd, Kairos. Hij staat op de cover van het boek: een jongeling met vleugels, een lange bles haar en een weegschaal. Kairos staat symbool voor het goede moment. Als mensen even uit de ratrace stappen, dan worden ze ontvankelijk voor positieve dingen als inspiratie, bevlogenheid, enthousiasme, een nieuw begin

Ook de maatschappij is daarmee gebaat  als tegengif tegen verstarring. "Ik vind dat het tijd is om weer te durven hopen. Kijk naar de jongere generaties, die hebben genoeg van ons cynisme," zegt Joke Hermsen.

Dagdromen a.u.b.

Een gesprek met filosofe Joke Hermsen

over 'Kairos, een nieuwe bevlogenheid', een nieuwe bundel essays, 2014.

De voorwaarde is wel dat de opgelegde tijd even stil wordt gezet. Het is al vaker gezegd door wetenschappers allerhande: de menselijke geest heeft ontzettend veel baat bij dagdromen. Dat is extra moeilijk in tijden van altijd online en bereikbaar zijn. Joke Hermsen pleit radicaal voor een andere, minder afhankelijke omgang met technologie en nieuwe media. Er moet doorgedreven onderzoek komen naar de manier waarop we ermee (zouden moeten) omspringen, om er niet door geregeerd te worden. Zelf begint Hermsen de dag het liefst "zonder schermen en mails, met alleen wat proza, poëzie of muziek'.

Voorbeelden en praktijken

In haar boek 'Kairos' haalt Hermsen de mosterd bij andere filosofen (Bergson, Arendt, Nietzsche), maar ook bij kunstenaars. En ze besluit met een Abecedarium van praktijken, initiatieven en goede voorbeelden om de tijd stil te zetten en een andere richting in te slaan. Eén daarvan is bibliotherapie, bekend in de vorm van Cobra's Boekendokters

Met haar aandacht voor kunst en cultuur en praktische positieve ingesteldheid, zonder cheesy te worden zoals de meeste zelfhulpboeken, lijkt Joke Hermsen wel de Alain de Botton van de Lage Landen. En met die vergelijking kan ze best leven.

Joke Hermsen is van 10 tot 12 maart te gast in Villa Hellebosch, om met zes andere internationale auteurs te debatteren over de rol en de plaats van de literatuur in de wereld van vandaag. Joke Hermsen, de Belgische Anne Provoost, de Française Céline Curiol, de Libanese Iman Humaydan, de Deen Jens Christian Grøndahl, de Macedoniër Goce Smilevski en de Colombiaan Juan Gabriel Vásquez brengen verslag uit van hun driedaagse op woensdag 12 maart om 20u15 in Flagey, in Brussel

[Kairos. Een nieuwe bevlogenheid van Joke Hermsen is uitgegeven bij De Arbeiderspers, 272 p]