Op de vleugels van de draak

vod
ma 30/09/2013 - 14:03 Lieve Joris wisselt Afrika in voor China, maar bekijkt dat ondoorgrondelijke land met een Afrikaanse blik. Cobra.be sprak met Joris over haar nieuwe boek.

lieve joris op de vleugels van de draak china afrika katrien vanderschoot interview

Fragment uit 'Op de vleugels van de draak'

Globalisering

"Ik heb lang naar een titel gezocht", vertelt Lieve Joris. "Mango's voor Mao was er één, maar de draak viel het meest in de smaak. Als symbool voor China, maar ook voor de hele globalisering. In die zin zitten we allemaal, Chinezen, Afrikanen en Europeanen op de vleugels van de draak".

China als grote onbekende

Globetrotter Lieve Joris (Neerpelt, °1953) heeft, behalve over de Golf, Syrië en Hongarije vooral reisverhalen in en over Afrika geschreven: 'Terug naar Congo', 'Mali Blues' en 'Het uur van de rebellen' onder meer. 

Maar op Afrika, en met name op Congo, "op onze rol en op de hulpindustrie" was Lieve Joris naar eigen zeggen "uitgekeken".

In 'Op de vleugels van de draak' snijdt ze een nieuw continent en een nieuw groot land aan: China. Dat deed Joris volgens haar beproefde recept: ergens gaan wonen. Acht maanden schreef ze aan dit boek in China zelf, door zich onder te dompelen en vele sporen van gewone mensen te volgen. "Het boek is een polyfonie, ik heb zoveel stemmen gehoord", zegt Lieve Joris, "het was alleen kwestie van zelf stevig achter het stuur te blijven zitten".

China was voor haar de grote onbekende, "ik voelde me weer klein, nietig en onverstandig", zegt Lieve Joris.

Oost-west, in plaats van noord-zuid

In het eerste deel van het boek volgt ze Afrikaanse handelaars naar China, in het tweede deel keert ze naar Afrika terug, "waar mijn hart ligt".

Afrikanen en Chinezen zijn volkeren die geen koloniale geschiedenis delen. "Ze hebben veel meer met elkaar te maken dan enkel via grondstoffen", vindt Lieve Joris. "Het informele systeem, het bijgeloof, daar sta je als rationele Europeaan toch buiten".

Lieve Joris wil een observator met open vizier zijn. Haar reis naar China heeft haar anders naar Afrika en de Chinese besognes daar laten kijken, met een ruimere blik. "Ze zijn het continent niet aan het leegzuigen", vindt ze. Het is hoe dan ook "een interessante verhouding".

[Op de vleugels van de draak. Reizen tussen Afrika en China van Lieve Joris is uitgegeven bij Atlas Contact, 318 p]

 

Lieve Joris op Cobra.be