Wij en ik - Saskia De Coster

vod
vr 15/03/2013 - 11:32 ‘Wij en ik’, de nieuwe ambitieuze roman van Saskia De Coster vertelt het verhaal van een Vlaamse familie die op geheel eigen wijze haar trauma’s en ongeluk torst.

saskia de coster fictie roman project 397

Saskia de Coster leest voor uit eigen werk

Saskia De Coster in De zevende dag

De nieuwe roman van Saskia De Coster "Wij en ik" speelt zich af in een Vlaams upper class milieu. Stefaan, de vaderfiguur in de roman, vindt voor elke stemming een bijpassende Bob Dylan-song. "Een gratis introductie tot Dylan", zegt De Coster over haar boek.

Kleinmenselijke drama's in Vlaamse verkavelingen

Moemoe is een norse grootmoeder die enkel spraakzaam is als ze God om genade smeekt. Mieke, een neurotische, tapijtenkammende huisvrouw, ontpopt zich langzaamaan tot vrouw van de wereld. Vader Stefaan ruilt zijn professionele ambities in voor een topfunctie bij een multinational, maar verliest geleidelijk aan compleet de pedalen. En Sarah is de dochter die opgroeit en haar puberjaren doorworstelt in dit milieu waar schone schijn primeert op waarachtigheid.

Wij en ik’ overspant een periode van meer dan dertig jaar. Op de achtergrond weerklinken de ‘signs of the times’: de bende van Nijvel komt zijdelings ter sprake, beelden van Patrick Haemers flitsen voorbij, de bankencrisis laat ook deze begoede familie niet onberoerd. Maar het zijn slechts echo’s van de tijd die doorraast, terwijl er zich achter de mooie façades de kleinmenselijke drama’s afspelen die een mensenleven determineren.

De personages die Saskia De Coster neerzet lijken aanvankelijk uit clichés opgetrokken figuren, maar gaandeweg onwikkelen ze zich tot mensen van vlees en bloed die de strijd moeten aanbinden met de demonen uit het verleden die hen ongenadig bestoken. Zelfmoord, de dood van een kind, het zijn drama’s waar in dit burgerlijke milieu niet openlijk over mag gesproken worden. Aan die loodzware erfenis dreigt de hele familie ten onder te gaan. De vraagt rijst of de jonge Sarah zich van deze destructieve maalstroom zal weten te bevrijden.

‘Wij en ik’ is niet autobiografisch, maar elke schrijver put uit eigen ervaringen en kennis van de wereld om zijn verhalen gestalte te geven. “Ik heb dit verhaal geschreven omdat het dicht bij mij staat. Ik ben vertrouwd met de villawijken in Vlaamse verkavelingen waar een verhaal als dit zich zou kunnen afspelen”, zegt Saskia de Coster. “Het personage Sarah is opgegroeid in de jaren ‘80 en ‘90. Ik ben ook fan geweest van Nirvana, ik heb ook een grunge-periode doorgemaakt. Gelukkig heb ik me nooit aan muziek maken gewaagd, want dat zou een regelrechte ramp geweest zijn.”

397 dagen lang leest Saskia de Coster voor uit ‘Wij en ik’. Een bladzijde per dag. Ze neemt het op met haar iPhone en post de filmpjes op haar website. Project 397 noemt ze het. Voor de schrijfster is het een manier om beetje bij beetje afscheid te nemen van een boek waar ze zo lang op heeft gebroed. “Wie wil kan dus gratis en voor niets elke dag een stukje uit ‘Wij en ik’ horen. Een ideale activiteit tijdens het tanden poetsen.” Gewoon het boek kopen is natuurlijk ook een optie.

 

Op 13 maart 2013 was Saskia de Coster op een concert van An Pierlé in de Arenberg. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om haar stukje ‘Wij en ik’ van de dag voor te lezen. Cobra.be was daar getuige van.


[ ‘Wij en ik’ - Saskia De Coster. Uitgegeven bij Prometheus. 397p. ]