Wonder - R.J. Palacio

do 28/02/2013 - 12:17 'Wonder' vertelt het verhaal van Auggie, een tienjarige jongen met een mismaakt gezicht. Hij en de mensen rondom hem vertellen hoe hij zich door de vijfde klas slaat.

r j palacio wonder fictie jeugdliteratuur handicap an stessens

Het zit August Pullman, Auggie voor de vrienden, niet mee: hij is geboren met een mismaakt gezicht. “Ik ga niet beschrijven hoe ik eruit zie,” zegt hij zelf, “Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is.” Mensen reageren geschokt, afkerig en bang als ze hem zien. En nu is hij tien en moet hij voor het eerst naar een gewone school. Zelfs met een min of meer normaal gezicht zou zoiets doodeng zijn.

Auggie en de mensen rondom hem vertellen hoe hij zich door de vijfde klas slaat. Zijn zus Via, die soms snakt naar een pauze in haar bestaan als zus-van. Of zijn nieuwe vriend Jack, die door Auggie niet langer populair maar een paria is. Eén na één trekken ze het verhaal vooruit. Maar bovenal tonen ze hoe Auggie omringd is door familie en vrienden die verder kijken dan dat hoofd van hem. Wonder is verrassend grappig – Auggie verstaat de kunst van de zelfspot. Geen tragisch en hard verhaal dus, maar een ontroerend, warm en hoopvol boek.

An Stessens

 

['Wonder' - RJ Palacio. Querido, 2013]