De slow motion thrillers van R.J. Ellory Auteur: John Vervoort

vod
vr 08/02/2013 - 10:55 Update: vr 08/02/2013 - 20:01 John Vervoort Cobra.be sprak met de Britse misdaadauteur Ellory over zijn nieuwe roman 'Bekraste zielen' en over zijn "onvergeeflijke fout": hij schreef onder een alias lovende recensies van zijn eigen werk.

r.j. ellory bekraste zielen thriller misdaad john vervoort

R.J. Ellory over 'Bekraste zielen'

Inspiratie van Stephen King

Ellory over zijn beginjaren

John Vervoort praat met de Britse misdaadauteur.

De biografie van de Engelse misdaadauteur R.J. Ellory (°1965) leest als een roman. Zijn vader heeft hij nooit gekend, pas vorig jaar leerde hij zijn naam kennen. Zijn moeder stierf toen hij zeven was. Hij werd opgevoed door zijn alleenstaande grootmoeder, de grootvader verdronk nog voor hij werd geboren. Ellory belandde als puber even in een inrichting, speelde muziek bij diverse bandjes en ging later werken met drugsverslaafden.

Op vier november 1987, zo vertelt hij, begon hij te schrijven. “Die dag ontmoette ik iemand die ‘It’ van Stephen King aan het lezen was. Hij was zo in de ban van het boek dat ik toen besloot dat ik dit soort verhalen ook wilde schrijven.” Ellory schreef in zes jaar tijd 22 romans die stuk voor stuk geweigerd werden door de uitgevers. In 1993 stopte hij gedesillusioneerd, overtuigd dat schrijven niks voor hem was.

Nine-eleven

Dat hij acht jaar later opnieuw begon te schrijven, heeft alles te maken met de aanslagen op de Twin Towers in 2001. “Net zoals zovelen was ik zo gegrepen door dat drama dat ik er alles over wilde weten, ook de complottheorieën waarbij mensen geloofden dat de Amerikanen er zelf achter zaten. Maar ook de verhalen van de slachtoffers frappeerden mij. Misschien zat op het moment dat de vliegtuigen zich in de torens boorden, daar ergens een man te werken die een ring in zijn zak had die hij ’s avonds aan zijn vriendin wilde schenken met de vraag: Wil jij met mij trouwen? Misschien zat daar een vrouw te werken die ’s avonds tegen haar man zou zeggen dat zij zou weggaan. Al die echte en verzonnen verhalen schreeuwden om verteld te worden. Toen besloot ik om het opnieuw te proberen.”

Zijn eerste boek ‘Candlemoth’ werd in 2003 gepubliceerd. Hij brak door met zijn vijfde thriller, ‘Een stil geloof in Engelen’. Het was het eerste boek dat in het Nederlands vertaald werd. De Volkskrant riep het prompt uit tot thriller van het jaar. De boeken die daarna volgden, waaronder ‘Een volmaakte vendetta’, ‘De helden van New York’ en het pas vertaalde ‘Bekraste zielen’ bewezen dat hij een groot talent was. De lofbetuigingen waren amper bij te houden.

Onvergeeflijke fout

R.J. Ellory over zijn "onvergeeflijke vergissing"

De Britse misdaadauteur schreef lovende recensies over zichzelf, vertelt hij aan John Vervoort.

Daarom was het zo vreemd dat Ellory vorig jaar in het middelpunt van een controverse belandde, die vooral in Engeland nogal wat stof deed opwaaien. Hij had een aantal erg lovende recensies van zijn eigen boeken geschreven en die op enkele internetfora gepost. Daarnaast had hij ook een paar negatieve recensies over boeken van collega-auteurs, onder wie Stuart Macbride gepubliceerd. Ellory moest met de billen bloot toegeven dat hij er de auteur van was. Een onvergeeflijke fout noemt hij dat nu. “Wat kan ik erover zeggen? Zelfs goede mensen doen af en toe domme dingen en dit was een domme zet van mij. Er is geen vergoelijking en ik heb mij ervoor verontschuldigd. Anderzijds geloof ik niet dat ik de enige auteur zou zijn geweest die dit ooit gedaan heeft, net zoals algemeen geweten is dat restaurants en hotels positieve reviews schrijven of laten schrijven.” Het vreemde is dat zijn boeken dat helemaal niet nodig hebben, want zowel de critici hier en overzee als de lezers hebben zijn boeken omarmd.

Amerikanofiel

R.J. Ellory is wild van Amerika

De Britse misdaadauteur praat erover met John Vervoort.

Ellory houdt van de VS. Voor de eenzame puber uit het midden van Engeland werd Amerika door alle films die hij zag, de muziek die hij hoorde en de boeken die hij las, een haast mythische plek. Daarom situeert hij zijn boeken steevast in de VS. ‘Bekraste zielen’, zijn onlangs vertaalde misdaadroman, leest als een klassieke roadmovie.

 

Bekraste zielen

R.J. Ellory over 'Bekraste zielen'

John Vervoort praat met de Britse misdaadauteur over z'n nieuwste boek.

Twee halfbroers zijn opgegroeid in weeshuizen en jeugdgevangenissen. Zij zullen uiteindelijk samen met een griezelige psychopaat door de VS trekken, een spoor van geweld achterlatend. De ene broer wordt door de psychopaat gebiologeerd en wil zijn zoals hem, de andere zal afstand nemen en de liefde ontdekken. Hij ontmoet een getroebleerde jonge vrouw met wie hij naar Eldorado wil reizen, een stadje in Texas dat hij leerde kennen via een reclamefolder. Daar zijn de huizen mooi, is de lucht altijd blauw en zijn de mensen altijd blij. Maar de weg erheen is lang en gewelddadig.

 

R.J. Ellory over zijn eigen succes

De Britse misdaadschrijver praat met John Vervoort.

Ellory schrijft geen klassieke thrillers. Hij vernieuwt zich met elk nieuw boek, wil geen reeksen schrijven en weet met sterke verhalen, complexe personages en knisperende dialogen de lezer aan zich te binden. “Weet je wat ik een mooie term vind voor mijn boeken: slow motion thrillers. Ik schrijf geen speurdersromans of thrillers waar alleen de plot belangrijk is. Ik wil dat lezers traag gaan lezen om zoveel mogelijk te genieten van de verhalen en de mensen erin. Weet je wat de beste definitie is van een meesterwerk: een boek dat je niet kunt wegleggen omdat je het zo boeiend vindt, maar dat je tegelijk ook niet wilt uitlezen omdat je zo lang mogelijk in het verhaal wilt zitten. Ik hoop dat ik ooit zo’n boek schrijf.”

John Vervoort


[Bekraste zielen van R.J. Ellory werd uitgegeven door De Fontein]