Onze schrijvers in Engeland

vod
vr 18/01/2013 - 10:52 Op maandag 14 januari heeft een delegatie Nederlandstalige auteurs voet aan wal gezet in Engeland. Ze gaat er de literatuur uit de Lage Landen promoten onder de noemer 'High Impact Literature from the Low Countries'.

Zes schrijvers, zes dagen lang in zes Engelse steden. Bezieler van het project is de flamboyante Rosie Goldsmith, dé autoriteit in Engeland als het over ‘foreign literature’ gaat. “De Angelsaksische literatuur is zo omvangrijk en alomtegenwoordig dat ze dreigt de rest van de wereld te vergeten. En dat zou zonde zijn.

De zes auteurs die Goldsmith voor dit project ronselde zijn Lieve Joris, Herman Koch, Ramsey Nasr, Peter Terrin, Chika Unigwe en Judith Vanistendael. Alle zes hebben ze een of meerdere boeken die in het Engels vertaald zijn. En dat alleen al is een hele prestatie. “Als je enkel in het Nederlands schrijft, besta je enkel in dat kleine taalgebied. Engels is de lingua franca, het is je paspoort naar de rest van de wereld”, volgens Ramsey Nasr.

De boeken daar ook verkopen, is een ander paar mouwen. Bij Herman Koch lijkt dat aardig te lukken. Van ‘The dinner’ zijn al ruim 50.000 exemplaren verkocht. Maar een extra steuntje in de rug is altijd meegenomen. “Het gaat ‘m niet enkel over het publiek dat naar onze optredens komt kijken, maar ook om de publiciteit. Het vergroot je naamsbekendheid”, volgens Koch.

Voor een schrijver is op een podium staan niet altijd evident. AKO-winnaar Peter Terrin had daar in het begin moeite mee, geeft hij toe. Voor Lieve Joris is naar buiten komen met wat je in je kleine kamertje hebt neergepend, een logisch onderdeel van het hele schrijfproces. “Er is een tijd om je op te sluiten in jezelf, en er is een tijd om naar buiten te komen. Om het bootje terug te laten varen.

De sfeer zit er van dag één al goed in. Echt goed kenden ze elkaar niet voor ze aan deze tournee begonnen. “Ik kende Peter Terrin alleen omdat we elkaar geregeld felicitaties sturen bij behaalde buit”, grapt Ramsey Nasr. Net daarom is dit soort evenementen goed omdat je de mens achter de schrijver leert kennen. “De gesprekken zullen niet enkel over literatuur gaan, mag ik hopen. Ik wil ook gewoon lol maken.” Chika Unigwe beaamt. “We spreken over kinderen opvoeden, over lipgloss en strakke coureursbroeken. Niet vaak over boeken.”

Vreemde eend in de bijt is Judith Vanistendael. Zij schrijft geen romans maar graphic novels, waarin de tekeningen minstens even belangrijk zijn als de tekst. “Ik heb ja gezegd omdat het de eerste keer was dat ze mij voor een ‘literaire’ tournee vroegen,” zegt ze. “Maar ik vind het een hele eer, want mijn reisgenoten zijn niet van de minsten. Ik wist trouwens niet dat schrijvers zo grappig waren.”

Cobra.be mocht de eerste dagen van de High Impact-tour van dichtbij meemaken en reisde mee naar Oxford. Het verslag kan u hierboven bekijken.

De High Impact-tour heeft ook een professionele blogster aan boord: Michele Hutchison. Lees hier haar verslag.

De schrijvers begonnen hun tour in Oxford. De daaropvolgende dagen deden ze Birmingham, Liverpool, Sheffield en Norwich aan om tenslotte op 19 januari in stijl af te sluiten in Londen. Deze reportage kwam tot stand met de steun van Flanders House London en Het Vlaams Fonds voor de Letteren.