Christophe Vekeman

Pieter Fannes
do 18/10/2012 - 15:56 Christophe Vekeman, de schrijver met de kuif, schudt vlotjes romans, gedichten en verhalen uit z'n mouw, maar voelt zich ook op een podium kiplekker.

christophe vekeman lege jurken 49 manieren om de dag door te komen uitzonderlijke vrouw

De Gentse schrijver Christophe Vekeman is een veelschrijver en een bekende vertegenwoordiger van zijn generatie in de Vlaamse letteren. Hij heeft verschillende romans op zijn conto, maar ook gedichten, essays en verhalen. Hij is een echte performer en staat dan ook geregeld op literaire podia in Vlaanderen en Nederland.

Rad van tong als hij is wordt hij vaak om zijn mening gevraagd over allerhande onderwerpen - wat hij van de nobelprijswinnaar vindt, of van het nieuwste boekenprogramma op Canvas. We zouden bijna vergeten dat hij ook geregeld met een nieuwe roman op de proppen komt.

Zo was er in 2008 ‘Lege jurken’, het tragikomische verhaal van een man bij wie de stoppen doorslaan wanneer zijn vrouw vertelt dat ze zwanger is. Dit alledaagse verhaal van een aanstaande vader die langzaam groeit in zijn nieuwe rol levert dankzij Vekemans vertelstijl toch een onderhoudend boek op.

In 2010 verscheen de droogkomische roman ‘49 manieren om de dag door te komen’. Sinds zijn vriendin hem heeft verlaten brengt het hoofdpersonage Vincent zijn dagen in ledigheid door. Uit het raam staren en filosoferen over vrouwenkuiten zijn z’n belangrijkste activiteiten.

Vekemans meest recente roman ‘Een uitzonderlijke vrouw’ (2012) beschrijft het groeiproces van een vrouw die tevergeefs haar best doet om boven de massa uit te stijgen.

Het universum van Vekeman wordt bevolkt door weinig benijdenswaardige figuren die bij de lezer toch sympathie opwekken door de humoristische ondertoon die hij hanteert.

In zijn tiende roman, 'Marie' (2013), heeft Christophe Vekeman het over een andere stilistische boeg gegooid: een Shakespeariaans drama met de allures van een Tarantino-film.