Ann De Craemer

©Pieter Fannes
vr 12/10/2012 - 12:23 Schrijfster en columniste Ann De Craemer greep dit jaar net naast de Debuutprijs met haar roman ‘Vurige tong’. Ondertussen heeft ze al een tweede roman uit, ‘De seingever’. Beide boeken zijn geworteld in haar West-Vlaamse roots.

boek ann de craemer de seingever vurige tong duizend-en-een-dromen het kleine zwarte visje west-vlaanderen iran wielrennen koers kerk

Ann De Craemer (°1981), van opleiding germaniste en master in American Studies, schreef tot voor kort wekelijks een column in de cultuurbijlage van de krant De Morgen. Ze werkte ook bij de Krant van West-Vlaanderen en Focus Knack.

Als schrijfster laat ze zich opmerken in 2010 met haar literair-journalistieke reisverhaal ‘Duizend-en-één-dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn’. Samen met fotograaf Pieter-Jan De Pue trekt ze naar Iran. Ze doorkruisen het land met de trein en leren zo de gewone Iraniërs kennen, mensen die snakken naar verandering, openheid en democratie. Het boek wordt genomineerd voor de VPRO Bob den Uyl Prijs voor beste literaire reisboek.

Na de vertaling van het Iraanse kinderverhaal, ‘Het kleine zwarte visje’ van Samad Behrangi, brengt ze in 2011 haar debuutroman ‘Vurige tong’ uit. Het is een vlammende afrekening met haar katholieke jeugd in West-Vlaanderen. De roman krijgt positieve kritieken en wordt genomineerd voor de Debuutprijs. De jury beschouwt 'Vurige tong' als een grote kanshebber, maar geeft uiteindelijk de voorkeur aan ‘Nauwelijks lichaam’ van Filip Rogiers. De Craemer krijgt een eervolle vermelding als runner-up.

Haar liefde-haatverhouding met de streek waar ze opgroeide en naar terugkeerde, speelt ook een rol in haar nieuwe roman ‘De seingever’. De Craemer vertelt hierin het levensverhaal van een echte seingever, een man die het verkeer in goede banen leidt tijdens de koers. Haar tweede roman is een stuk milder en ingetogener geschreven, maar toch wil De Craemer ook hier de achterkant van een instituut blootleggen. Niet de kerk dit keer, maar de koers.

“Koers is een nieuwe religie. In veel gevallen zijn de aanhangers even blind voor het misbruik in de koers, als voor het misbruik in de kerk vroeger”, zegt. Zelf heeft ze wel nog een liefde voor de koers, maar niet meer voor de kerk. “Vandaar dat ‘Vurige tongen’ veel harder is.”

Na twee romans over haar West-Vlaamse roots, is het volgens Ann De Craemer tijd voor iets anders, maar meer wil ze niet kwijt over haar volgende roman. 

 

De portrettengalerij van Cobra.be

Cobra.be maakte voor de gelegenheid een portrettengalerij van de schrijvers die op deze boekenbeurs in de belangstelling staan. Klik op de portretten voor meer informatie over de schrijver en extra beeldmateriaal of klankfragmenten.