Eddy van Vliet 1942-2002

di 25/09/2012 - 17:05 Tien jaar geleden overleed Eddy van Vliet, dichter en advocaat. Behoud de Begeerte herdenkt hem met een avond over engagement en literatuur in de Permekebibliotheek in Antwerpen.

eddy van vliet poëzie permekebibliotheek antwerpen jeroen olyslaegers maarten inghels piet piryns jan vanriet

Afwezige vader

Eddy van Vliet zou in september 70 zijn geworden en op 5 oktober is het tien jaar geleden dat hij overleed, net geen zestig jaar oud dus, aan de gevolgen van een hersentumor. Zijn as werd verstrooid in Watou, bij het gedicht van hem dat daar in de velden te zien is.

Eddy van Vliet was advocaat. Hij was geregeld te zien als panellid in 'Recht van antwoord' op VTM.

Als dichter wordt Eddy van Vliet gezien als een neoromanticus. Hij publiceerde zijn eerste bundel 'Het lied van ik' in 1964. Een bekende bundel was 'Vader' uit 2001, met als thema zijn afwezige vader, die het gezin verliet toen van Vliet twaalf was. In 2002 verscheen 'Gigantische dagen: een keuze uit de gedichten 1978-2001' en vijf jaar na zijn dood, in 2007, 'Verzamelde gedichten'.

'Hier het hiernamaals'


 

 

Behoud de Begeerte herdenkt Eddy van Vliet volgende week, onder de titel 'Hier het hiernamaals'. Aan de vooravond van de tiende verjaardag van zijn overlijden vragen Maarten Inghels en Jeroen Olyslaegers Piet Piryns en Jan Vanriet naar hun herinneringen aan de dichter en advocaat, die in zijn beide levens onrecht aanklaagde. Het gaat die avond ook over engagement in de literatuur.

[Hier het hiernamaals in de Permeke-bibliotheek in Antwerpen op donderdag 4 oktober om 20u. Een organisatie van Behoud de Begeerte]

Verliefd

Zo gaat het, zo ging het en zo zal het altijd gaan.
Afspreken in cafés op de sluitingsdag.
Aan de verkeerde zijde van bruggen staan.
Tussen duim en wijsvinger, als brandende as,
het fout begrepen telefoonnummer.
Parken te nat, hotels te vol, Parijs te ver.
Liefde als een veelvoud van vergissingen.

Onbeholpen woorden als zo-even op zak en
zoveel zin om, los van de wetten
van goede smaak en intellect, te schrijven
dat van de stad waar je elkaar voor het eerst zag,
een plattegrond bestaat, waarop een kus,
die het nauwelijks was, geregistreerd werd.

Eddy van Vliet in het Cobra-archief