Gouden Boekenuil voor David Pefko

Belga vod
za 05/05/2012 - 20:45 Video update: zo 06/05/2012 - 10:21 In de Handelsbeurs in Gent is de Gouden Boekenuil 2012 uitgereikt aan de jonge Nederlandse auteur David Pefko voor zijn tweede roman 'Het voorseizoen'. De lezersjury bekroonde 'Grip' van Stephan Enter.

gouden boekenuil stephan enter jeroen brouwers david pefko herman koch dimitri verhulst phara de aguirre lies lefever

De lezersjury over Het Voorseizoen van David Pefko

'Het voorseizoen' - David Pefko

Winnaar van de Gouden Boekenuil 2012

"Ik heb vele verhuisdozen vol met kwart-romans en beginselen van verhalen"

David Pefko, nav zijn roman 'Het voorseizoen', winnaar van de Gouden Boekenuil 2012.

Vakjury over 'Het voorseizoen': "genadeloze analyse van de naakte mens"

Belga

De winnaar van de Gouden Boekenuil 2012 is dus 'Het voorseizoen' van David Pefko, een 28-jarige auteur die in 2009 debuteerde met 'Levi Andreas'. Die eersteling werd vergeleken met Arnon Grunberg. 'Het voorseizoen' gaat over een eenzame Engelsman die een prostituee uit handen van de politie probeert te houden.

De jury werd naar eigen zeggen "bij het nekvel meegesleept tot in de diepe krochten van de ziel". Het boek "toont de naakte mens, verteerd door gebrek aan liefde". 

"Met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick creëert de auteur een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn maar toch pijnlijk herkenbaar. Het boek is een genadeloze analyse van de tijdsgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl.”

Pefko reageert verbaasd

Ik had het niet verwacht

"Ik had het helemaal niet verwacht en heb dus ook geen speech voorbereid." David Pefko wist echt niets te zeggen behalve: "Het verbaast me heel erg, maar het is wel terecht."

Wat hij gaat doen met het geld? Schulden afbetalen en een beetje op reis. Bekijk hiernaast zijn reactie.
 

De andere genomineerden voor de Gouden Boekenuil waren Grip van Stephan Enter, Zomerhuis met zwembad van Herman Koch, Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst en Bittere bloemen van Jeroen Brouwers.

Lezersjury over 'Grip': "meesterlijke roman"

De vakjury van de Gouden Boekenuil werd voorgezeten door Phara de Aguirre. Andere juryleden waren Wim Brands (journalist en dichter), Elsbeth Etty (hoogleraar en redacteur), Marc Reynebeau (journalist en auteur), Roderik Six (recensent) en Frederick Vandromme (recensent).

Daarnaast hebben honderd Vlamingen de vijf boeken van de shortlist gelezen en als lezersjury zelf een laureaat gekozen. Dat is 'Grip' van Stephan Enter, zijn derde roman over vrienden die elk op hun manier terugkijken op het verleden. De lezersjury heeft het over een "klassiek, melodieus gecomponeerd verhaal" met "poëtische, meanderende zinnen". 

"Wie eerder gemaakte keuzes in het eigen leven in een ander daglicht wil plaatsen, moet deze roman lezen, en vooral ook herlezen." Aldus de lezersjury, die onder leiding van comedienne Lies Lefever werkte.

Prijzen

 

 

David Pefko krijgt als winnaar van de Gouden Boekenuil  25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre, de vijf genomineerden op de shortlist elk 1000 euro. Stephan Enter krijgt voor zijn bekroning door de lezersjury 2500 euro en een pen.

De voorganger van de Gouden Boekenuil, de Gouden Uil,  werd zestien keer uitgereikt, de laatste keer in 2010 aan Cees Nooteboom voor ''s Nachts komen de vossen'.  Nu zit de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen in een nieuw jasje.

Meer over de andere genomineerden en de lezersjury