Günter Grass 'persona non grata' in Israël

@ Badische Zeitung yt
zo 08/04/2012 - 13:24 Israël heeft zondag bekendgemaakt dat Günter Grass het land niet meer binnen mag. Israël neemt aanstoot aan een gedicht van de Duitse schrijver waarin hij de atoommacht van Israël een bedreiging voor de wereldvrede noemt.

gunter grass poezie duitsland iran israel politiek

Grass publiceerde op 4 april In de ‘Süddeutsche Zeitung’ een gedicht met de titel ‘Was gesagt werden muss’.
“Nu Duitsland opnieuw een duikboot aan Israël gaat leveren die kan worden uitgerust met kernkoppen, kan ik niet meer zwijgen”, schrijft Grass. De auteur neemt de dreiging van Israël op de korrel, om een aanval uit te voeren op de nucleaire installaties van Iran.

De auteur noemt Israëls atoommacht een bedreiging voor de precaire wereldvrede. Grass besluit zijn gedicht met de hoop dat Israël en Iran zouden instemmen met een internationaal toezicht op de nucleaire installaties in hun land.
 

Antisemitisme

De Israëlische minister van Binnenlandse Zaken zegt dat het “gedicht van Grass de haat wil aanwakkeren tegen de staat en het volk van Israël. Grass wil zo de ideeën uitdragen die hij vroeger in SS-uniform heeft verdedigd.”

In Duitsland zelf en ook daarbuiten werd Grass al beschuldigd van antisemitisme. Collega-schrijvers hebben vragen bij de politieke en literaire waarde van dit gedicht.

Grass zelf beklemtoont dat hij Israël en Iran enkel wilde aanmanen om hun atoomprogramma onder internationale controle te plaatsen. Hij geeft toe dat hij zich wat verkeerd heeft uitgedrukt, en dat hij grote sympathie voor Israël blijft hebben.

Atoommacht

Het is bekend dat het Westen uiterst bezorgd is over het atoomprogramma in Iran. Enkele VN-resoluties veroordeelden een militaire exploitatie van de nucleaire installaties in Iran. En Israël dreigde de laatste maanden met aanvallen tegen Iran om te beletten dat het land kernwapens zou ontwikkelen.

De nu 84-jarige Gunter Grass won in 1999 de Nobelprijs. In 2006 raakte bekend dat hij in zijn jeugd lid was van de ‘Waffen-SS’, de elite-eenheid van Adolf Hiltler. De auteur staat bekend om zijn linkse sympatieën en heeft zijn eigen land meer dan eens geconfronteerd met diens nazi-verleden. Hij werd beroemd met zijn roman ‘De blikken trommel’.

[Het volledige gedicht van Günter Grass, 'Was gesagt werden muss', staat te lezen op de website van de Süddeutsche Zeitung.]

Gesprekken met Günter Grass