"Mijn boeken zijn populair in Israël, mijn politieke ideeën niet"

vod
ma 06/02/2012 - 14:52 De Israëlische schrijver David Grossman was te gast in Flagey in Brussel. Zijn werk is in 25 talen vertaald. In ons land kreeg Grossman eerder een eredoctoraat van de KU Leuven.

fictie non-fictie david grossman israël een vrouw op de vlucht voor een bericht het beschrijf flagey

David Grossman (°1954) is één van de bekendste schrijvers uit Israël, met wereldwijde roem. Hij heeft meerdere romans op zijn naam, naast essays, kinderliteratuur en een theatertekst. Zijn boeken zijn vaak bekroond. Voor 'Een vrouw op de vlucht voor een bericht' kreeg hij in 2010 de Vredesprijs in Duitsland. Hetzelfde boek kreeg in 2011 de Franse Médicisprijs voor buitenlandse literatuur.

Andere boeken van Grossman zijn  onder meer 'Zie: liefde' (1986), 'De stem van Tamar' (2000) en de essays 'Angst vreet mijn ziel op'  en  'De ander van binnenuit kennen'.

Zoon verloren

 

Grossman is actief in de vredesbeweging en laat zich geregeld kritisch uit over het beleid van Israël ten aanzien van de Palestijnen. Toen Israël in oorlog verkeerde met Hezbollah in Libanon, in de zomer van 2006, riep Grossman op om de strijd te staken. Enkele dagen later sneuvelde zijn eigen zoon op het slagveld.

Een buitenlandse lezingenreeks is interessant, zegt Grossman in Babel op Klara, om de opinies van buitenlanders te kennen. Want wij in Israël, nestelen ons in een extreme toestand. Het is goed om van anderen te horen dat dat niet vanzelfsprekend is. Die apathie is niet goed, "ik weiger om mezelf en andere Israëli's te zien als slachtoffers".

"Mijn boeken zijn populair in mijn land, maar mijn politieke opinies niet", voegt Grossman er aan toe.

De Israëlische schrijver zegt vooral van mensen en hun verhalen te genieten. In die zin is een auteur een 'zakkenroller'. Grossman heeft bijvoorbeeld in Israël aan een hele reeks mensen twee vragen gesteld: "Waar hebt u spijt van?" en "Naar wat of wie verlangt u?", en dat materiaal gebruikte hij voor een boek.

 

 

David Grossman kwam op 7 februari naar Flagey in Brussel in het kader van de lezingenreeks  'Het Europa van de schrijvers' (organisatie Het Beschrijf).