Herman de Coninckprijs voor Paul Demets

©Pieter Fannes
ma 23/01/2012 - 14:32 Paul Demets wint de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2012 met zijn bundel 'De bloedplek'. Die wordt elk jaar uitgereikt naar aanleiding van Gedichtendag. Ook de publiekprijs is voor een gedicht van zijn hand: 'Zonnehemel'. Y.M. Dangre is bekroond voor het beste debuut.

poëzie herman de coninckprijs paul demets de bloedplek

Meer over Paul Demets
Meer over Y.M. Dangre

Juryrapport: consistent; coherent, helder, intrigerend

De jury is vol lof over 'De bloedplek' (De Bezige Bij), de derde bundel van Paul Demets"Op het eerste gezicht ontoegankelijke en moeilijke, maar uiteindelijk heldere en intrigerende poëzie". Demets brengt "de pijnlijke verbondenheid van leven en dood vlijmscherp tot uitdrukking". "De absurditeit en de leegheid van ons grotesk bestaan fileert de dichter in deze qua inhoud en vorm uiterst consistente en coherente bundel".

"Een bundel die nergens zweverig of vaag is, maar toch openstaat voor verschillende interpretaties van lezers die elk op hun manier 'bloeden"".

"Blij verrast"

Paul Demets (°1966, Olsene) is licentiaat Germaanse filologie en theaterwetenschapper. Hij geeft les, schrijft gedichten en essays en recenseert poëzie, ondermeer voor Cobra.be, deze website dus, en voor De Morgen. Hij werkt ook mee aan Ons Erfdeel en de Poëziekrant. Op dit moment werkt hij ook aan een biografie van dichter Paul Snoek.

Demets kreeg eerder al de Baekelmansprijs van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde (1997) en de Prijs voor Letterkunde van de provincie Oost-Vlaanderen.

Aan Cobra.be zegt Paul Demets blij verrast te zijn met de bekroning, zeker omdat de concurrentie erg sterk was dit jaar. 

Ook de publieksprijs

Paul Demets kaapt ook de Publieksprijs weg. Lezers konden de voorbije week stemmen op vijf gedichten van de vijf genomineerden. Demets' 'Zonnehemel' haalde het met bijna een kwart van de stemmen. Het gedicht wordt nu op posters gedrukt en donderdag, op Gedichtendag, gratis via de boekhandels verspreid.

 

Beste debuut: Y.M. Dangre

De Herman de Coninckprijs voor het beste debuut is voor Y.M. Dangre, meer bepaald zijn bundel 'Meisje dat ik nog moet' (De Bezige Bij Antwerpen). Uit het juryverslag: “Of 'Meisje dat ik nog moet' stilistisch teruggrijpt of juist zijn schaduw vooruitwerpt op een nieuwe, onbevreesd romantische poëzie weten we niet. Dat dit de kiem is van een steeds authentieker wordend oeuvre kunnen we slechts hopen. Wat we wel weten is dat zijn virtuositeit onbetwistbaar is en dat Y.M. Dangre met zeer grote belangstelling zal worden gevolgd.”

Vier andere genomineerden

De Herman de Coninckprijs wordt elk jaar uitgereikt naar aanleiding van Gedichtendag. Andere genomineerden dit jaar waren Peter Ghyssaert ('Ezelskaakbeen'), Jan Lauwereyns ('Hemelsblauw'), Sylvie Marie ('Toen je me ten huwelijk vroeg') en Leonard Nolens ('Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen').

Donderdag, op Gedichtendag zelf, is er een feestelijke uitreiking in de Arenbergschouwburg in Antwerpen, met onder meer Helmut Lotti. Paul Demets krijgt 6000 euro.

De winnaar vorig jaar was Marc Tritsmans met 'Studie van de schaduw'.

 

Uit de bundel 'De bloedplek': 'Zonnehemel'

 

 

 

 

 

 

 

 

Geronnen over mij en buitenshuis mij

ingespannen, bloedgeile zon die nodig moet.

De man de vrouw en het tonggruis dat ons

verstommen doet. Bij het zwembad zoekt

 

een rug afkoeling. Dat blauw moet jou

te binnen zijn gevallen; je armen tillen

het oppervlak. Het water een krater

onder de gloed. Ik zie jouw buiging

 

over de rand. Ongemoeid zoek je

waar de handdoek is gelaten. Op

rafelende huid likken de doornen van het licht.

Loom druipt het fruit, de hitte veegt

 

de vloer met ons aan. Jouw schouder,

jouw oog, dat donkeren van een watervlek

op tafel. Mijn hand, maar iets dat me

weerhoudt. Er is een stralen

 

dat tussen ons in gaat staan.

Slinkende poëzieverkoop

Ondanks de feestvreugde van prijsuitreikingen en Gedichtendag gaat het slecht met de verkoop van poëziebundels. Op vijf jaar tijd is de omzet gehalveerd. Van 2010 naar 2011 was er een daling met 22,6%. De beroepsorganisaties Boek.be, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Vlaamse Auteursvereniging werken een actieplan uit om de dramatisch lage poëzieverkoop aan te zwengelen.

De beste verkochte bundels van 2011 waren:

1.'Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen' - Leonard Nolens (Querido)

2. 'Alle gedichten' - Jorge Luis Borges (De Bezige Bij)

3. 'Dagkalender van de poëzie' - V. Schiferli (Meulenhoff Boekerij)

4. 'De mooiste van de wereld' - Ivo van Strijtem (Atlas-Contact)

5. 'De herinneringen zien mij' - Tomas Tranströmer (De Bezige Bij)

6. 'Groot verzenboek 4' - Jozef Deleu (Lannoo)

7. 'Mmm, zei zij' - Koen Stassijns (Lannoo)

8. 'Studie van de schaduw' - Marc Tritsmans (Nieuw Amsterdam)

9. 'De tuin van de Franse poëzie' (Athenaeum-Polak & Van Gennep)

10. 'De tuin van de rector' - Marc Michiels (Uitgeverij Peeraer)