Cordelia's liedje uitgezongen

za 31/12/2011 - 13:59 Cordelia, het vrijgevochten cartoonpersonage van striptekenares Ilah, verdwijnt na 16 jaar uit De Morgen. Aan de basis daarvan liggen besparingen, licht Ilah toe.

cordelia ilah inge heremans cartoon de morgen

Onverwacht nieuws uit stripland: Ilah, pseudoniem van Inge Heremans, leverde afgelopen donderdag haar laatste Cordelia-cartoon voor De Morgen. Bijna zestien jaar geleden creëerde ze voor die krant haar alter ego, dat over de jaren heen fysiek langzaamaan veranderde. “Ze zeiden me dat ik hier niet gemist zal worden," zegt Cordelia in het eerste plaatje van haar slotstrip in De Morgen. Op het tweede plaatje valt de onomatopee 'plof', het derde plaatje is blanco en in het vierde steekt ze haar hoofd terug in het kader met de vraag 'en?'.

Volgens de tekenares kwam de beslissing eerder onverwacht. Midden december kreeg ze de vraag om voor een gesprek naar De Morgen te komen. "Ik wist niet waarom, wellicht om over een verdere samenwerking te praten. Het kon natuurlijk goed of slecht aflopen. Goed, dacht ik eigenlijk eerder, want ik had daarvoor geen negatieve signalen gekregen. Integendeel." Haar laatste cartoon is, zo zegt ze, een knipoog naar dat gesprek. "Ze lieten me weten dat de cartoon moet verdwijnen wegens besparingen, maar ook dat ze Cordelia niet zouden missen. Dat heb ik proberen verwerken in die cartoon."

Graphic novel

Ilah was een personage dat vooral door een vrouwelijk lezerspubliek warm werd onthaald. Ze gaf onverbloemd haar kijk op de wereld -haar wereld- en ging zelfs delicate onderwerpen als masturbatie, vibrators en liefdesverdriet niet uit de weg. Dat Cordelia semi-autobiografisch gaf ze enkel schoorvoetend toe, terwijl ze het dan weer wel had over een alter ego. De beste cartoons verschenen in de loop der jaren in zo'n tien bundelingen, terwijl het personage steeds populairder werd en ook meer in het straatbeeld begon te verschijnen, ze verscheen op ondermeer de affiche van de Antwerpse boekenbeurs en op promocampagnes van De Lijn. In Antwerpen werd ze ook vereeuwigd op een stripmuur. Maar aan alles komt een eind, zegt ze dapper. "Toen ik het nieuws te horen kreeg voelde ik me als een ontslagen mijnwerker in de jaren tachtig," grijnst ze. "Tja, ik realiseerde me plots dat ik een vrouw van veertig was en op straat werd gezet. 'Wat nu?,' dacht ik. Toegegeven, ik was een beetje in shock, maar goed, wat doe je er aan? Langs de andere kant: iedereen maakt dit mee, ik ben daarin geen uitzondering. En het is een schop onder je gat; misschien is het nu tijd voor iets anders?! Iets geheel nieuws?"

Ze weet nog niet wat die opmerking precies inhoudt, maar ze denkt hardop aan een nieuw personage, geheel nieuwe cartoonstrip of zelfs een lang verhaal. Jaren geleden was er al sprake van dat Ilah haar reizen naar Cuba in graphic novel zou gieten. Verschillende tekeningen of voorontwerpen uit dat aangekondigde boek werden zelfs al gepubliceerd in het ter ziele gegane stripblad Ink, nadat ze enkele reizen naar dat land maakte. Maar dat project is echter dood en begraven, klinkt het uit monde van de tekenares.

"Ik denk nu na over andere figuren of thema's. Het moet zelfs niet eens een echte cartoonstrip zijn zoals Cordelia, maar misschien wel politieke cartoons, of zoiets. Reisverslagen, dat is ook iets wat spontaan in me opkomt. Of een lang verhaal. Daar ben ik met mijn partner Dennis op dit moment aan het over brainstormen, maar ik kan er nog niets over zeggen omdat het nog in een embryonaal stadium zit.

Ondertussen kreeg Ilah naar verluidt al tientallen reacties op haar Facebook-pagina. "Vrijdag waren dat al zo'n tachtig mensen die reageerden," zegt ze. Opvallender is de spontane oprichting van de groep 'Wij missen Cordelia" op Facebook, waarop mensen hun gevoelens delen over de stopzetting.

De bundelingen van Cordelia verschijnen bij Oogachtend.