Annelies Verbeke

©Pieter Fannes
wo 26/10/2011 - 17:51 Een schrijver hoeft zich niet weg te stoppen op een zolderkamertje. Dat bewijst Annelies Verbeke. Ze schrijft, maar staat ook graag zelf op een podium.

annelies verbeke schrijfster slaap vissen redden reus groener gras

De Gentse schrijfster-performster Annelies Verbeke (°1976) studeerde Germaanse Taal- en Letterkunde en scenarioschrijven. Haar debuutroman 'Slaap!' viel meteen in de prijzen: Vlaamse Debuutprijs, Gouden Ezelsoor, en een nominatie voor de Gerard Walschapprijs.

Intussen is de roman in tientallen talen verschenen. Haar volgende boeken zijn  'Reus', 'Groener Gras' en 'Vissen Redden' (2009). Ook die doen het uitstekend in het buitenland.
Verbeke heeft het imago van een eigengereide schrijfster met een bijzondere humor en verbeeldingskracht. Ze wordt veel gevraagd als columniste/essayiste voor kranten en tijdschriften.


Sinds 2004 voeren professionele gezelschappen haar theaterteksten op: Victoria, tgSTAN, SkaGEN. De voorstelling 'Rail Gourmet' (theatergezelschap Wunderbaum) werd geselecteerd voor het Theaterfestival van Vlaanderen 2010.


Zelf staat Annelies Verbeke veel en graag op het podium.  In 2006 bracht ze samen met Tom Naegels de literaire tournee 'De Internationale'. Drie jaar later was ze op de baan met 'Te Gek voor woorden', over psychiatrie. En nog niet zo lang geleden performde ze haar teksten samen met de groep Venus in Flames in de muzikaal-literaire voorstelling 'About Intimacy'.


Ze was co-auteur van de film 'Swooni' van Kaat Beels en stelde samen met Sanneke Van Hassel de bloemlezing samen, 'Naar de stad', met korte verhalen over het leven in grote steden in de 21e eeuw.

'Veronderstellingen' (2012) bundelt vijftien verhalen die met elkaar verbonden zijn 'waarin mensen meer denken te weten dan ze eigenlijk doen, of alleen achterblijven met vermoedens die wel gegrond zijn. '

'Tirol Inferno' (2013) is een graphic novel die ze samen met illustrator Klaas Verplancke maakte over veertig mensen die vast zitten in een skilift. Opmerkelijk en bewonderenswaardig is hier Verbekes keuze voor jambische pentameters op rijm. Dirk Leyman noemde het  "een verrukkelijk kijk- en leesstuk van internationale allure, waarin de zotternij hoogtij viert en de verbeelding danig op hol slaat."


De portrettengalerij van Cobra.be

Cobra.be maakte voor de gelegenheid een portrettengalerij van de schrijvers die op deze boekenbeurs in de belangstelling staan. Klik op de portretten voor meer informatie over de schrijver en extra beeldmateriaal of klankfragmenten.