100 jaar Annie M.G. Schmidt

vr 20/05/2011 - 09:00 De geestelijke moeder van Jip en Janneke, Abeltje en Pluk van de Petteflet zou deze week 100 jaar zijn geworden. Wij zetten haar nog eens in de bloemetjes.

annie m.g. schmidt kinderliteratuur poëzie columnist het parool ja zuster nee zuster

Annie M.G. wie?

Anna Maria Geertruida Schmidt werd geboren in Zeeland op 20 mei 1911. Ze werkte enkele jaren als bibliothecaresse, voor ze als columniste bij de Nederlandse krant Het Parool kon beginnen.

De spin Sebastiaan

De bibliothecaresse bleek een gouden pen te hebben: in de jaren die volgde, schreef ze de ene klassieker na de andere. Het olijke duo Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, liftjongen Abeltje, de kleine Wiplala en Minoes zijn maar enkelen van de vele onsterfelijke personages die ze creëerde. In 1965 ontving Annie M.G. Schmidt als eerste de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (nu de Theo Thijssenprijs). Verder kreeg ze - uit handen van Astrid Lindgren- de hoogste internationale prijs die er voor kinderboeken bestaat: de Hans Christian Andersenprijs.

In dit fragment uit 1966 leest Annie M.G. Schmidt "De spin Sebastiaan" voor.

Bewogen bestaan

Thuis bij Annie M.G. Schmidt

Joos Florquin en Annie Van Avermaet bezoeken de Nederlandse auteur Annie M.G. Schmidt in haar huis in Zuid-Frankrijk.

De vader van Annie was dominee in het dorpje Kapelle, waar het gezin Schmidt tegenover de kerk woonde. Haar moeder was lerares geweest, voor ze trouwde. Annie was het derde dochtertje dat in het gezin geboren werd, maar het eerste dat haar kindertijd overleefde. De overbeschermende en dorpse sfeer waarin ze opgroeide, deed haar dromen van een vrijer bestaan.

Maar haar volwassen leven werd ook getekend door het nodige drama: Schmidt pleegde abortus na een ongewenste zwangerschap, ging in therapie en begon een geheime verhouding met haar getrouwde collega Dick van Duijn. Een bewogen bestaan, zoveel is duidelijk. 

Het leven van Anna

Graven in het leven van Annie MG Schmidt

Annejet van der Zijl schreef met "Anna" een heel gesmaaktre biografie over Annie MG Schmidt. In de uitzending van "Iets met boeken" over biografen mag ze dan ook niet ontbreken.

Annejet van der Zijl schreef met "Anna" een heel gesmaakte biografie over Annie M.G. Schmidt. Zij mocht dan ook niet ontbreken in de thema-uitzending van het boekenprogramma "Iets met boeken" over biografieën.

Het boek verscheen in 2002 en werd dat jaar genomineerd voor de Gouden Uil en voor de AKO Literatuurprijs. Ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van Schmidt wordt het heruitgegeven.

 

Ja Annie, nee Annie

Annie M.G. Schmidt had meer in haar mars dan versjes en kinderboeken: ze schreef ook cabaretliedjes en teksten voor radio- en televisieseries. Eén van de bekendste series waar ze aan meewerkte is "Ja zuster, nee zuster", die liep van 1966 tot 1968.

Toen de Nederlandse zangeres Jenny Arean te gast was in het Radio 1-programma Moshi, vertelde ze aan Barbara Rottiers hoe het was om samen te werken met la grande dame Annie M.G. Schmidt.

Ik heb truffel, wat heb jij?

Annie M.G. Schmidts' eeuwige motto was 'zeur niet', dus we gaan niet treuren maar haar verjaardag vieren. Journalist Alex Verburg was de allerlaatste die de schrijfster interviewde. Dat gesprek is dit jaar eindelijk uitgebracht, in "Ik heb truffel, wat heb jij?".

In Babel komt hij er met Heidi Lenaerts nog eens over praten.

Dottermans, Verbeke en Schmidt

Actrices Els Dottermans en Katlijn Verbeke voeren hun vrolijke biografische voorstelling "Annie M.G. Schmidt" voor de gelegenheid nog eens op.  

Agenda

De hele week lang viert DE DAGEN de 100ste geboortedag van Annie M.G. Schmidt.
 

  • Op 16 en 20 mei interviewt Jelle Van Riet Flip van Duijn over het leesleven van zijn moeder.
  • Op 18 mei lezen Gerda Dendooven, Pieter Gaudesaboos en Jaap Robben, literaire zonen en dochter van Annie, voor uit eigen werk en uit werk van Annie M.G. Schmidt.
  • Op 19 en 21 mei brengen Katelijne Verbeke en Els Dottermans fragmenten uit de biografie "Anna" en enkele van Schmidts gedichten en liedjes voor volwassenen, in de Antwerpse Rataplan.
  • Op 22 mei is er een voorleesestafette, die start in Den Haag en verderspringt naar Antwerpen, Brugge, Amsterdam en Genk, Vlissingen en Leuven.
  • Op 26 mei praat Greet Op de Beeck met Joke Linders, die een biografie over Annie schreef.

Alle praktische info vindt u hier terug.