Jos Ghysen (1926-2014)

vod
do 05/06/2014 - 09:04 Video update: do 05/06/2014 - 14:17 In Hasselt is radiopionier en cursiefjesschrijver Jos Ghysen overleden. Jos Ghysen was de stem achter 'Het schurend scharniertje' en 'Te bed of niet te bed' en hij presenteerde 'Zondag Josdag'. Hij werd 88 jaar.

media jos ghysen hasselt limburg radio televisie presentator cursiefjes column blog boek overleden

Jos Ghysen met column over Vlaamse lichte lied. (1967)

Jos Ghysen werd geboren op 1 mei 1926 in Hasselt. Hij raakte gefascineerd door radio toen hij tijdens de oorlog naar de clandestiene Vlaamse uitzendingen uit Londen luisterde. Na de oorlog begon hij te werken als onderwijzer. Hij publiceerde in de jaren vijftig enkele boeken onder het pseudoniem André Roggen en bouwde vanaf 1954 zijn radioloopbaan uit bij Radio 2.

In 'Het schurend scharniertje' (1954-1994) bracht hij wekelijks een cursiefje. Van 1967 tot 1991 presenteerde hij het radioprogramma 'Te bed of niet te bed', dat op zaterdagochtend op een bepaald moment zo'n miljoen luisteraars had. In het quizprogramma streden kandidaten voor een reisje.

Bij zijn afscheid van de radio in 1991, op zijn 65ste, kreeg Ghysen de aanbieding om rechtstreekse televisie te maken voor de commerciële zender VTM. Het werd het druk bekeken 'Zondag Josdag'.

Het computermagazine Clickx kroonde Ghysen op zijn 83ste nog tot "blogger van het jaar". Op zijn website publiceerde de Hasselaar regelmatig korte oneliners of bedenkingen bij allerlei onderwerpen.
De laatste jaren van zijn leven werden overschaduwd door beschuldigingen van seksueel misbruik.

Een hart voor radio

Is radiomaken tijdverlies?

Is radiomaken tijdverlies? Wat een vraag voor Jos Ghysen, die ondanks de opkomst van de televisie met een gerust hart zijn (radio)toekomst tegemoet gaat. Sinds de concurrentie van de televisie vindt hij het zelfs boeiender om voor de radio te werken. (Uit: 'Te voet door Vlaanderen', 1963)

Is radiomaken tijdverlies? Wat een vraag voor Jos Ghysen, die ondanks de opkomst van de televisie met een gerust hart zijn (radio)toekomst tegemoet gaat. Sinds de concurrentie van de televisie vindt hij het zelfs boeiender om voor de radio te werken. En dat mocht wel, want hij doet het nog steeds. (Uit: 'Te voet door Vlaanderen', 1963)

Veertig jaar lang (1954-1994) werd de stem van Ghysen voorafgegaan door een Schurend Scharniertje. De intro met de piepende deur maakte meteen in alle huiskamers duidelijk dat het tijd was voor het cursiefje van Jos Ghysen. In dit fragment een column over zijn tijd als milicien, toen de aardappelen in de mess toch een vreemde bijsmaak hadden.

Te bed of niet te bed

Een ander legendarisch programma was 'Te bed of niet te bed' (1967-1990), een quizprogramma waarin kandidaten 'drie dagen Elzas' konden winnen. Of nog beter: 'vier dagen Lourdes', een prijs waarop Jomme Dockx van 'De Collega's' zijn zinnen heeft gezet. (Uit: De Collega's, 1980)

Jos Ghysen leest voor

Jos Ghysen heeft ontelbare teksten geschreven. Zijn cursiefjes die hij neerpende voor zijn verschillende radioprogramma's verschenen door de jaren heen in boekvorm. Het zijn vaak anecdotische, komische stukjes, zoals ook dit fragment: 'Een ontmoeting met een Amerikaanse specialist van het lichte lied'. (Uit: 'Van Toen en Nu', 1967)

Jos Ghysen heeft ontelbare teksten geschreven. Zijn cursiefjes, die hij neerpende voor zijn verschillende radioprogramma's, verschenen door de jaren heen in boekvorm. Het zijn vaak anecdotische, komische stukjes, zoals ook dit fragment: 'Een ontmoeting met een Amerikaanse specialist van het lichte lied'. (Uit: 'Van Toen en Nu', 1967)

Bekroningen

Bekroningen kunnen bij zoveel vlijt niet uitblijven. In 1980 ontvangt Jos Ghysen zijn derde radio-oscar. 'Terloops' maakt een reportage, volgt Ghysen bij zijn werk in de radiostudio en peilt naar de man achter de stem. ('Terloops', 1980)

Bekroningen kunnen bij zoveel vlijt niet uitblijven. In 1980 ontvangt Jos Ghysen zijn derde radio-oscar. 'Terloops' maakt een reportage, volgt Ghysen bij zijn werk in de radiostudio en peilt naar de man achter de stem. ('Terloops', 1980)

Uitspraak en afkomst

Uitspraak en afkomst

Op de radio kun je enkel presenteren als je uitspraak vlekkeloos is. Maar je afkomst kan je nooit verloochenen. In dit fragment toont Jos Ghysen hoe men het Hasselts hoort uit te spreken. (Uit: 'Terloops', 1983)

Met tegenzin naar de televisie

Met tegenzin naar de televisie

Een man met een hart voor de radio voelt zich niet meteen thuis op de televisie. Maar de populariteit van Jos Ghysen krjigt een vervolg op het scherm. In 1988 presenteert hij het spelprogramma 'Vlaanderen erger je niet'. Later volgt nog 'De 50 prijzen van Jos Ghysen'. Zijn geheel eigen stijl valt programmamakers Mark Uytterhoeven en Rob Vanoudenhoven op, die het jaren later niet kunnen nalaten het toch nog iets beter te doen. (Uit: Alles komt terug, 2001)

Tijdloos

Tijdloos

In 2001 viert Jos Ghysen zijn 75ste verjaardag en het verschijnen van de bundel 'De beste van Jos Ghysen'. In De Laatste Show wordt zijn tijdloosheid geroemd. Ghysen spreekt van afbouwen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Nog steeds verschijnt Jos Ghysen op radio en televisie en in 2009 krijgt hij zelfs de titel 'Blogger van het jaar'. Tijdloos, inderdaad.

TV Limburg viert radiocoryfee Jos Ghysen

De 85-jarige maar nog steeds kwieke Jos Ghysen wordt bij TV Limburg in de bloemetjes gezet.

In 2011 wordt de 85-jarige Jos Ghysen nog in de bloemetjes gezet. "Ik vind dat ik dit niet verdien", vertelt de radiopionier in het programma 'De Rode Loper'. "Als ik het vergelijk met mensen die hun hele leven keihard gewerkt hebben in een sociaal beroep, dan heb ik alleen maar amusement gemaakt. Maar ik heb het altijd met veel plezier gedaan."

De laatste jaren van zijn leven worden overschaduwd door beschuldigingen van seksueel misbruik. In april 2012 beschuldigt Ireen Houben, voormalig radiopresentatrice van Omroep Limburg, Ghysen van ongewenste seksuele intimiteiten op het werk. Kris Smet, voormalig actrice en journaliste, brengt de zaak aan het licht in 'Reyers laat'.
Jos Ghysen beaamt dat hij in die tijd een relatie had met Houben, maar de beschuldigingen van ongewenste seksuele intimiteiten en machtsmisbruik heeft hij altijd ontkend.
 

Beluister hieronder op de tijdlijn van 100 jaar radio een aantal unieke fragmenten met Jos Ghysen:

Jos Ghysen met Dalida

Jos Ghysen over zijn kindertijd

Meer informatie op de facebookpagina van 100 jaar radio.

Rouwregister

Radio 2 Limburg staat stil bij overlijden Jos Ghysen

Het stadsbestuur van Hasselt heeft beslist om een rouwregister te openen. Inwoners die een laatste groet willen neerschrijven voor de gevierde mediafiguur, kunnen hiervoor terecht in het stadhuis.
Ghysen was verknocht aan zijn thuisstad en erg populair bij zijn stadsgenoten. Hij werd medio 2012 ook ereburger van de stad.

VRT betuigt medeleven

"Als radiopionier, presentator van 'Te bed of niet te bed' (1967-1991) en als wekelijks cursiefschrijver van 'Het schurend scharniertje' (1954-1994) heeft Jos Ghysen decennialang een prominente rol gespeeld in het leven van de Vlaamse radioluisteraar en als dusdanig ook veel betekend voor de ontwikkeling van de radio bij de openbare omroep." Dat meldt de openbare omroep donderdag in een persbericht.
"Naar aanleiding van beschuldigingen van misbruik in 2012 werden de betrokken medewerkers door gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter ontvangen", zo vervolgt de persmededeling. "De interne procedures rond grensoverschrijdend gedrag werden opnieuw onder de aandacht gebracht bij het personeel en er werd een opleiding georganiseerd voor leidinggevenden."