80 jaar pierewaaien in Blankenberge

di 09/07/2013 - 09:35 De enige pier aan de Belgische kust, in Blankenberge, is 80 jaar oud. Daarvoor was er ook al een pier, maar die werd in WO I in brand gestoken.

pier blankenberge geschiedenis erfgoed

De pier van Blankenberge sluit

Renovatie dringt zich op. Uit het Journaal van 7 januari 2000.

Discussie over de restauratie van de pier

Terzake 2004

De eerste pier

Blankenberge heeft eigenlijk al meer dan 100 jaar de enige Belgische pier, in navolging van illustere soortgenoten in Scheveningen, Brighton of Blackpool. Het was een Londenaar die in 1873 een eerste voorstel deed aan de stad Blankenberge om een pier te bouwen, maar het gemeentebestuur weigerde.  Ingenieur Casse, architect  Hellemans en aannemer Monnoyer werkten in 1888 een voorstel uit. Dit keer zei de stad Blankenberge ja tegen de “Societe Anonyme du Pier de Blankenberghe”. Op zondag 12 augustus 1894 wandelden de eerste bezoekers over de pier in art-nouveaustijl.  Maar op 15 oktober 1914 werd de pier door de Duitse bezetter in brand gestoken, om te vermijden dat het een aanlegplaats voor de geallieerden zou worden. 

De nieuwe pier

Na de Eerste Wereldoorlog kocht de stad Blankenberge de restanten van de kapotte pier. Het zou duren tot 1933 voor er een nieuwe pier kwam, naar een ontwerp met art déco-invloeden van Jules Soete (Blankenberge), bijgestaan door de Gentse hoogleraar Mangel en de Gentse architect Bouquet. De inhuldiging vond plaats op 9 juli 1933, precies 80 jaar geleden dus.

Van de Luna Staar tot de Meli

Van '33 tot '37 huisde het pretpark Luna Staar op de pier. In de Tweede Wereldoorlog was opnieuw het bevel gegeven om de pier te vernietigen, maar de Duitse sergeant Keselberg negeerde dat directe bevel, spaarde de pier en werd daarvoor in 1994 gehuldigd door de stad Blankenberge.

Na WO II werd de pier omgedoopt tot Aquarama en van 1955 tot 1999 was het gebouw onderdeel van het Meli-pretpark (nu Plopsaland) in Adinkerke.

Storm op de pier

In 1999 drong een zeer fundamentele restauratie zich op, want de pier was ten prooi aan betonrot. Nu is de pier een ontspanningscomplex met verschillende horecazaken, een auditorium en exporuimte. Er is ook een 'edutainment' evenement 'Storms' te beleven.

Maar de meeste mensen komen er gewoon om te flaneren. De pier van Blankenberge steekt 350 meter ver in zee.