Tot ziens, beste kijkers

vod
wo 15/07/2015 - 17:20 De laatste vier omroepsters namen op 16 juli 2015 afscheid van televisiekijkend Vlaanderen. Daarmee kwam er een eind aan een lange traditie.

A trip down memory lane

Wij doken in het enorme VRT-archief en hebben de meeste omroepers/sters teruggevonden. Het werd zoals de Engelsen het zo mooi zeggen “a trip down memory lane”. Veel kijkplezier met de archieffilmpjes hieronder.

62 jaar omroepers en omroepsters uit het VRT-archief

Als in 1953 het Nationaal Instituut voor de Radio-omroep (N.I.R.) met de eerste echte televisie-uitzendingen in de ether gaat, worden de trotse bezitters van 300 toestellen door de avond geloodst door Irène Beval, de allereerste omroepster. Zij is de eerste in een lange rij die de kijker verwelkomt, hem of haar vertelt wat er op het programma staat en op het einde van de avond een goede nachtrust wenst. In al die jaren heeft de kijker zo kennis kunnen maken met een hele reeks personages die uitgroeien tot een virtueel familielid. De omroepsters - zeker in de beginjaren is het een exclusieve vrouwelijke aangelegenheid - worden hét gezicht van de Vlaamse televisie.

Ondertussen is de situatie grondig veranderd. Na de introductie van de kabeltelevisie, de schotelantennes en de digitale televisie heeft de kijker toegang tot een ongezien aanbod. Bij de meeste zenders  is de omroeper/ster al lang van het scherm verdwenen. Onlangs besliste de VRT dat de aankondigingen niet meer passen bij de nieuwe stijl die vanaf september op het scherm komt. Vanaf 17 juli zullen de programma’s dus niet meer door omroepsters worden aangekondigd. Op donderdag 16 juli 2015 namen Andrea Croonenberghs, Eva Daeleman, Geena Lisa en Saartje Vandendriessche samen afscheid van de kijkers.