Reuzegoed nieuws

Belga
vr 10/07/2015 - 11:40 Minister Sven Gatz voegde de reuzencultuur toe aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Meer dan 70 reuzenverenigingen zien daarmee hun inspanningen beloond. Voortaan is de reuzencultuur – in al haar diversiteit – erkend als immaterieel erfgoed.

De Borgerhoutse Reuskens

De Reuskens, de reuzen uit Borgerhout, vierden in 2012 hun 300ste verjaardag. Op dit fragment zonder klank ziet u een optocht uit 1954.

De inventaris is onderdeel van het interactief platform www.immaterieelerfgoed.be: een ontmoetingsplaats voor organisaties en personen in Vlaanderen die betrokken zijn bij ons immaterieel cultureel erfgoed. Dit platform is een inspiratiebron, kennisbank en contactforum. Het immaterieel erfgoed wordt hier in kaart gebracht, verspreid en doorgegeven. We noemen dit “borgen”, met als doel het erfgoed veilig te stellen voor de toekomst en er ook de passie voor te delen en te beleven.

Daar zijn we heel blij mee’, zegt Johan Vencken, de voorzitter van Reuzen in Vlaanderen vzw. ‘Onze vzw mag dan al het dossier ingediend hebben, het zijn toch vooral de vele reuzenvrijwilligers die deze erkenning mogelijk hebben gemaakt.

"Reuzen zijn net als mensen", zegt minister Gatz. "Letterlijk: velen van hen staan officieel ingeschreven in het bevolkingsregister. De meeste reuzen zijn ook gedoopt en stappen wanneer de tijd rijp is in het huwelijksbootje met een andere gigant. Ze dansen volgens bepaalde patronen, hebben elk hun eigen lied en worden in leven gehouden door honderden enthousiaste vrijwilligers. Hoezeer de reuzencultuur in Vlaanderen leeft, zagen we enkele weken geleden nog in Antwerpen (foto onderaan), waar bijna één miljoen mensen de doortocht van de reuzen bijwoonde."

Sinds de 15de eeuw lopen mensen met metershoge figuren door onze straten. Ze waren aanvankelijk bedoeld als wandelend godsdienstonderricht, maar al snel evolueerden ze in de richting van straatamusement. Vandaag zijn er naar schatting meer dan 800 reuzen, in allerlei maten en vormen. Sommige worden gedragen, andere worden gerold. Sommige verlaten nooit hun dorp, andere schitteren op internationale evenementen. Ze zijn in handen van feestverenigingen of reuzengilden, maar net zo goed in die van ziekenhuizen, scholen of bedrijven. ‘Het is die diversiteit die we met deze erkenning in de kijker willen zetten’, zegt Johan Vencken van Reuzen in Vlaanderen vzw. ‘Want het is net die verscheidenheid die de reuzencultuur sterk houdt’.

De vzw Reuzen in Vlaanderen is een stevig netwerk van organisaties en mensen die de toekomst van de reuzencultuur verzekeren. De reuzenbeheerders moeten heel wat obstakels overwinnen bij het in leven houden van dit immaterieel erfgoed: nieuwe vrijwilligers vinden, de reuzen duurzaam bewaren en de betekenis van de traditie overbrengen naar het publiek. De reuzen van Mechelen (foto bovenaan), Dendermonde en Brussel staan sinds 2008 al Unesco's internationale inventaris voor immateriaal erfgoed."

Er zijn in Vlaanderen naar schatting meer dan 800 reuzen, in allerlei maten en vormen. "Het is die diversiteit die we met deze erkenning in de kijker willen zetten", zegt Vencken. "Want het is net die verscheidenheid die onze reuzencultuur sterk houdt."