1-2-3 piano in MIAT

zo 26/04/2015 - 03:12 Update: ma 27/04/2015 - 11:22 Op Erfgoeddag opende de expo ‘Piano en Co. 250 jaar Belgische piano-industrie’ in het MIAT in Gent. Meer dan veertig historische instrumenten zijn te bewonderen in deze voormalige katoenspinnerij. In het najaar organiseert het museum 'Living Piano', pianoconcerten in een huiskamer. Cobra.be vond in het archief van de VRT

erfgoed kunst piano en co. 250 jaar Belgische piano-industrie miat gent erfgoeddag erf

"Veel mensen weten weinig van de bloeiende piano-industrie die ons land heeft gehad. Deze tentoonstelling is een mooie gelegenheid om over die onderbelichte geschiedenis te vertellen”, zegt Hilde Langeraert, coördinator van de tentoonstelling ‘Piano en Co. 250 jaar Belgische piano-industrie’ in het MIAT in Gent.

Meer dan veertig historische instrumenten

Een piano associeer je niet meteen met industrieel erfgoed. Toch is het Museum over industrie, arbeid en textiel (MIAT) een uitgelezen plek voor deze tentoonstelling.

Deze historische tentoonstelling over de Belgische piano-industrie toont meer dan veertig historische instrumenten. De geschiedenis van de Belgische pianoproductie bleef lang onontgonnen terrein. Een studie van Pascale Vandervellen van het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel zorgde voor heel wat nieuwe elementen.

De piano is het product van jarenlang rekenen, tekenen, schaven en sleutelen op zoek naar de perfectie.

Het MIAT wil met deze tentoonstelling de passie en het vakmanschap dat verbonden is aan de productie van piano’s overbrengen naar de bezoeker. We zien de evolutie van ambachtelijke atelierwerking naar industriële massaproductie.
Ook wordt het sociale en culturele aspect van de piano belicht: de piano als statussymbool, de piano die familieleden bijeen brengt.

Postkaart Ateliers Mahillon & Co., Brussel, © mim

Hierboven: postkaart Ateliers Mahillon & Co., Brussel, © mim
 

De vleugelpiano van Koning Willem I

In 1816 bestelde Koning Willem I bij de Brusselse pianobouwer Hoeberechts & Groetaers een vleugelpiano. Hij betaalde er 3532,50 frank voor, in die tijd een fortuin. Na de Belgische Revolutie in 1830 bleef de opmerkelijke vleugel in het Koninklijk Paleis, waar men het instrument tot vandaag bewaarde.

Dit jaar, in 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden ontstond. Net in dat herdenkingsjaar verschijnt deze vleugel van Willem I een allereerste keer onder de ogen van het brede publiek. Het topstuk werd speciaal voor deze expo gerestaureerd door het mim.

 

De oudste gekende Belgische piano

Ook de oudste gekende Belgische piano krijgt een ereplaats in de tentoonstelling. Over de bouwer Fuhrmann is niet veel geweten. “De inscriptie in de piano leert ons wel dat Fuhrmann het instrument in Gent maakte, in 1776. Gent komt na Brussel op de tweede plaats in de Belgische piano-industrie. Tweehonderd jaar lang schrijven enkele tientallen pianoateliers en -fabrieken het verhaal van de Gentse piano-industrie. De laatste Gentse bouwer Carlos Van Hyfte sloot in 1978 zijn deuren ”, vertelt Hilde Langeraert.

 

[De tentoonstelling ‘Piano en Co. 250 jaar Belgische piano-industrie’ loopt tot 25 oktober 2015]

Oproep door MIAT 'Living Piano'

In het kader van de tijdelijke tentoonstelling Piano & Co (26/04/2015 t.e.m. 25/10/2015) lanceren het MIAT en Circa onder de noemer Living Piano een oproep naar gastvrije Gentenaars om hun woonkamer mét piano open te stellen voor publiek.
De concerten in de geselecteerde huiskamers worden verzorgd door studenten van het KASK-Conservatorium

De pianisten hebben met hun publiek een ruimte van minimum 30 m² nodig. Het concert duurt 1u15 min. van je tijd in, op (een van de) volgende data: Woensdag 7 oktober 20 uur - Donderdag 8 oktober 20 uur - Vrijdag 9 oktober 20 uur - Zaterdag 10 oktober 11 uur / 20 uur - Zondag 11 oktober 11 uur
Stuur voor 20 mei een mail met je voorkeursdata, je adres en enkele foto’s van je ruimte naar publiekswerking.miat@gent.be Wij laten jou voor 30 juni weten of jouw locatie geselecteerd werd.
 


 

200.000 mensen op Erfgoeddag 2015

Uitgedost voor Erfgoeddag

Ongeveer 200.000 mensen hebben een bezoek gebracht aan een van de 450 erfgoedinstellingen die hebben deelgenomen aan de 15e editie van de Erfgoeddag. Het thema 'Erf!' nodigde erfgoedinstellingen uit om te tonen hoe omgegaan wordt met erfenissen, schenkingen en ons erfgoed tout court.
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de thema's van de komende edities voorgesteld. Het thema 'Rituelen' voor editie 2016 was al bekend. In 2017 zal gewerkt worden rond het thema 'Zorg' en in 2018 wordt het centrale thema 'Kies voor erfgoed'.

Erfgoeddag wordt georganiseerd door FARO, het Vlaams steunpunt voor Cultureel Erfgoed vzw. Erfgoeddag gaat, in tegenstelling tot Open Monumentendag over voorwerpen en vooral over mensen, hun verhalen, tradities en vaardigheden. Vorig jaar, met het thema 'Grenzeloos', waren er 250.000 bezoekers.

Het Erfgoeddagprogramma op 26 april 2015 telde 657 activiteiten, 454 organisaties, 243 gemeenten en kunt u raadplegen op www.erfgoeddag.be. Nieuw dit jaar is dat u een persoonlijk programma à la carte kunt samenstellen op de website. Heel wat erfgoedcellen stellen een lokale of regionale programmabrochure op (www.erfgoedcellen.be). Alle activiteiten op Erfgoeddag zijn gratis.

[Erfgoeddag 2015 op zondag 26 april zijn 657 activiteiten overal in Vlaanderen]