Merckx en Ickx worden gevierd

vod
do 04/12/2014 - 07:55 Video update: vr 05/12/2014 - 13:46 Onze twee sporthelden Eddy Merckx en Jacky Ickx vieren hun 70ste verjaardag met een grote tentoonstelling in Brussel. Cobra.be ging kijken en belandde met de twee iconen op café.

tentoonstelling eddy merckx wielrennen jacky ickx autoracen iconen stephan vanfleteren film trade mart brussel

Met Merckx en Ickx op café

Cobra.be belandde met Eddy Merckx en Jacky Ickx op café. (ondertiteld)

Met Merckx en Ickx op café (niet ondertiteld)

Cobra.be belandde met Eddy Merckx en Jacky Ickx op café. (niet ondertiteld)

Eddy Merckx en Jacky Ickx

Eddy Merckx is met zijn 525 overwinningen de meest succesvolle wielrenner aller tijden en de carrière van Jacky Ickx is een van de rijkste en langste in de geschiedenis van de autosport. Toch blijven ze er bescheiden bij. "Het is belangrijk dat je de beste bent gedurende de periode dat je de sport beoefent, maar je kunt geen generaties vergelijken," zegt Eddy Merckx op de persconferentie van de tentoonstelling '70 jaar Eddy Merckx - Jacky Ickx'. Jacky Ickx ziet vooral het belang in van de mensen die hem beïnvloed hebben en die zijn leven veranderd hebben: "Men moet in alle beroepen proberen het beste te doen. Sport neemt meer en meer een belangrijke plaats in in de wereld, maar we moeten toch relativeren."

De twee iconen worden volgend jaar zeventig jaar en laten graag hun supporters en bewonderaars meevieren.

De tentoonstelling

Eddy Merckx en Jacky Ickx openen hun tentoonstelling

Eddy Merckx en Jacky Ickx vieren in 2015 hun 70ste verjaardag met een grote tentoonstelling in Brussel. De twee sporthelden openden zelf de tentoonstelling. (Journaal, 3 december 2014)

De tentoonstelling '70 jaar Eddy Merckx - Jacky Ickx' gaat over de carrière van deze twee iconen, maar ook over vriendschap. "Het is de weergave van wat we gepresteerd hebben in het verleden", zegt Eddy Merckx: "De expo zal het geheugen van onze supporters opfrissen, maar toont ook dat sport een leerschool is voor het leven: het afzien, het geluk en het geluk dat wij er nog zijn."

De pop-uptentoonstelling loopt in Trade Mart (naast het Atomium) in Brussel. Het was een hele klus om de ruimtes, die normaal gebruikt worden voor een meubelbeurs, om te bouwen. Omdat het hier gaat over de snelste mannen van hun tijd, wilden de ontwerpers dit illustreren met een tijdslijn in een golvend circuit.

©Tonny Strouken

Heel wat originele foto's, truien en andere stukken uit persoonlijke verzamelingen illustreren de carrière van beide mannen. Centraal staan de iconische fietsen van Eddy en de racewagens van Jacky. Rondom zijn er kleine ruimtes met een supporterscafé, een pitstop uit de jaren zestig, de verbrande helm van het ongeval waarbij Jacky Ickx bijna het leven liet, met het bijhorende filmfragment. De bezoeker kan ook de kortfilms van Stephan Vanfleteren bekijken en zelf een wielerwedstrijd becommentariëren. Er zijn ook heel wat videofragmenten te zien en we horen onder andere de stem van Fred De Bruyne in de geluidsmontages.

Passie voor een sport

©Kraeling Bildagentur

De organisatoren begonnen acht maanden geleden aan de zoektocht naar de racewagens. Vooral de duur van de tentoonstelling, zes maanden, bleek een probleem. Mede dankzij Jacky Ickx staan er nu negen authentieke racewagens waarmee hijzelf gereden heeft en die een essentiële rol gespeeld hebben in zijn carrière. De auto's komen uit het Porsche Museum van Stuttgart, uit privéverzamelingen uit het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Een drietal fietsen komen van Eddy Merckx zelf (Ronde van italië in 1968 en WK Mendrisio en Ronde Van Lombardije 1971) en ook de truien zijn van hem. Andere fietsen komen uit privé-collecties, onder andere de fiets waarmee hij wereldkampioen werd in Sallanches in 1964 en zijn Molteni-fiets waarmee hij in 1976 Milaan- Sanremo won.

"Los van al deze voorwerpen en documenten zie ik vooral de passie van mensen voor een sport", vertelt Jacky Ickx aan Cobra.be. "Een sport kan niet bestaan zonder supporters. De tentoonstelling is ook een hommage aan alle toeschouwers die elk weekend en gedurende dertig, veertig jaar ons gesteund hebben en bijgedragen hebben aan ons succes."

Films van Stephan Vanfleteren

Eddy Merckx en Stephan Vanfleteren over 'Merckx-Ickx'

Eddy Merckx en Stephan Vanfleteren zijn te gast in Reyers Laat om te spreken over de grote tentoonstelling '70 ans - jaar Eddy Merckx - Jacky Ickx' in Trade Mart in Brussel die loopt van 6 december 2014 tot 21 juni 2015.(Reyers Laat, 2 december 2014)

Stephan Vanfleteren maakte twee kortfilms in zwart en wit over de sportmannen. "Ik vroeg me af: een film over een sportman op rust, hoe doe je dat?" legt hij uit: "Door mijn ontmoeting met hen merkte ik een soort dankbaarheid tegenover wat ze gepresteerd hebben. Er is meer dan hun palmares, er is ook gezondheid, liefde, respect." Vanfleteren wou "een stille film" maken: hoe kijken deze mensen op hun leven terug?

Met Jacky trok hij naar Marokko, naar de woestijn. Op het einde van zijn sportcarrière nam Jacky Ickx deel aan Parijs-Dakar en ontdekte hij zo  Afrika.
Met Eddy Merckx trok Vanfleteren naar de berg Tre Cime di Lavaredo in Italië.


Het camerawerk deed Stephan Vanfleteren samen met Norman Baert. Hij monteerde met Nico Leunen en Stef Van Asenoy verzorgde de soundscapes en klankbewerking. (bekijk in de reportage hiernaast een fragment uit de film)
 

[De tentoonstelling '70 ans - jaar Eddy Merckx - Jacky Ickx' in Trade Mart in Brussel loopt van 6 december 2014 tot 21 juni 2015. De expo is georganiseerd door Pièce Montée en Kannibaal. ]

Eddy Merckx en Jacky Ickx in ons archief

vod

Bekijk hierboven de campagnefilm gerealiseerd door Koen Mortier.