Belgische beiaardcultuur erkend door UNESCO

di 25/11/2014 - 13:12 Vandaag heeft UNESCO de Belgische beiaardcultuur erkend als een “beste praktijk in het beschermen van immaterieel cultureel erfgoed”. Dat is een belangrijke internationale erkenning voor de Belgische beiaardiers en al wie zich inzet voor de beiaardcultuur in ons land.

erfgoed muziek beiaard beiaardier unesco internationale erkenning

Unesco erkent beiaardcultuur

Jo Haazen in 1971 over de restauratie zijn beiaard

In 1971 werd de beiaard van de Onze-Lieve-Vrouwetoren van Antwerpen gerestaureerd. Titularis Jo Haazen over 'zijn' Hemonybeiaard en beelden van de klokkengieterij Eijsbouts in Nederland.

De beiaard van het parlement speelt weer

Zo goed als niemand wist het, maar het parlement heeft een beiaard. Hij hangt er van 1987. Maar tot nu toe speelde hij niet, hij stoorde de elektronische installatie van de nabijgelegen rijkswacht.

De beiaard van Leuven

UNESCO nam deze beslissing op de 9de sessie van het 'Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage', het bevoegd comité voor de UNESCO-conventie van 2003. Het comité vergadert van 24 tot 28 november in Parijs onder het voorzitterschap van Peru. Het dossier vanuit België was het enige dat door de strenge selectieprocedure geraakte.

Het ontstaan van de beiaard

De beiaard is ontstaan rond 1500 in de Zuidelijke Nederlanden en is het oudste muzikale massamedium uit de geschiedenis. Vandaag is de beiaard het grootste muziekinstrument ter wereld.
De voorbije 100 jaar hebben beiaardiers en vele anderen die zich voor de beiaardcultuur inspannen dit unieke muzikale erfgoed steeds weten te vernieuwen. We danken het aan hen dat beiaardmuziek nog steeds de atmosfeer van tientallen Belgische steden en gemeenten kleurt, ondanks de ontwikkeling van nieuwere muzikale media, en dat de belangstelling van het publiek voor dit muziekinstrument nog groeit.

Erkenning

Faro (Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed) en de administraties van de Vlaamse en Franse ministeries van cultuur kwamen overeen om de erkenning als immaterieel cultureel erfgoed door de UNESCO na te streven. Die erkenning omvat zowel het beiaardrepertoire, de opleidingen, de concerttradities als de verhalen rond beiaardmuziek.

UNESCO waardeert de jarenlange ervaringen en acties in België voor het doorgeven en ontwikkelen van de beiaardcultuur. De organisatie roemt ze als een voorbeeld voor erfgoedgemeenschappen overal ter wereld.

Ministers Sven Gatz en Joëlle Milquet zijn blij

De ministers Sven Gatz en Joëlle Milquet, bevoegd voor Cultuur in respectievelijk de Vlaamse en de Franse Gemeenschap, zijn blij met de erkenning van de Belgische beiaardcultuur door UNESCO. Ze feliciteren al wie in Vlaanderen, Wallonië en Brussel al bijna een eeuw lang heeft bijgedragen tot het doorgeven en vieren van onze historische beiaardcultuur.

Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel:
Beiaardmuziek geeft onze steden al sinds 5 eeuwen een unieke atmosfeer. Ik hoop dat we nog lang van onze beiaarden zullen mogen genieten. UNESCO erkent de creativiteit van beiaardiers en anderen die ervoor zorgen dat deze cultuurvorm relevant blijft voor de lokale samenlevingen van vandaag.”

Joëlle Milquet, Viceminister-president van de Franse Gemeenschap, Minister van Onderwijs en Cultuur: “Beiaardmuziek is de muzikale stem van onze gemeentelijke samenleving. Ook vandaag nog draagt ze bij tot de levenskwaliteit in een stedelijke omgeving. Ik feliciteer de beiaardiers en andere initiatiefnemers rond beiaardmuziek voor deze internationale erkenning en voor hun voortdurende inspanningen om dit onschatbaar erfgoed te beschermen en te actualiseren.”