Historische bibliotheek van Abdij van Park Heverlee geïnventariseerd

ma 13/10/2014 - 17:40 De Vrienden van de Abdij van Park hebben in Heverlee het boek 'Bibliotheek van de abdij van Park' voorgesteld. In dit lijvige, geïllustreerde boekwerk in twee delen worden de 4.576 oude drukken uit deze Norbertijnenabdij geïnventariseerd, beschreven en ingeleid.

erfgoed restauratie bibliotheek park heverlee leuven restauratie

Het boek besteedt ook aandacht aan het belang van een abdijbibliotheek en aan boekbinders en boekentafels, want hier werden ook boeken vervaardigd.

Aanleiding voor de uitgave is de afwerking van de restauratie van de abdijbibliotheek, waarbij onder meer het monumentale plafondstucwerk van J.C. Hansche uit 1672 minutieus hersteld werd.
 

De bibliotheek van de abdij van Park

Christiane Struyven brengt een bijdrage vanuit de abdij bibliotheek Park in Leuven. Ze praat over het restaureren en conserveren van papier en perkament, een gesprek met Herman Liebaers over het bewaren van documenten. Pater prior Swarte heeft het over de problemen met de boeken in de abdijbibliotheek. (Stijl, 7 januari 1991)

De boeken uit deze bibliotheek dateren alle van voor 1830. De oudste gaan terug tot de tweede helft van de 15de eeuw. Tijdens de voorstelling werd hulde gebracht aan Zeef Van Bragt, een inmiddels overleden vrouw die meer dan twee decennia in alle stilte werkte aan het reinigen en inventariseren van de boekencollectie.