Erfgoedbeleid Westhoek bekroond

Mirjam Devriendt
di 14/10/2014 - 16:30 CO7 krijgt de Vlaamse Cultuurprijs voor Cultureel Erfgoed. Het is een samenwerkingsverband tussen zeven steden en gemeenten in de Westhoek.

erfgoed cultuurprijs CO7 westhoe heuvelland ieper langemark-poelkapelle mesen poperinge vleteren zonnebeke

CO7 is het erfgoed-samenwerkingsverband tussen de gemeenten Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke.Tien jaar geleden, in 2004, ondertekende de Stad Ieper een cultureel erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschap. In 2009 koos ze er als eerste stad in Vlaanderen voor om haar lokaal cultureel erfgoedbeleid voort te zetten binnen ‘CultuurOverleg Zeven’. 

Beeldenbank van zwerfgoed

De jury looft met name het project Westhoek verbeeldt’, een  interactieve erfgoedbank met particulier beeldmateriaal dat door ruim honderd vrijwilligers wordt opgespoord, bewaard en ontsloten. Mede door de enthousiaste inzet is er rond dit bedreigde zwerfgoed een grote cultureel erfgoedgemeenschap
gegroeid. Erfgoedcel CO7 zet ook andere digitale middelen in om nieuwe doelgroepen te bereiken. Zo is er een kortfilm over de vinkensport.

Volgens  de jury staat CO7 voor een "doordachte, integrale en geïntegreerde erfgoedwerking".  Minister van cultuur Sven Gatz noemt CO7 een "voorbeeld voor de erfgoedsector en ver daarbuiten".

De andere cultuurprijzen dit seizoen