Open Monumentendagen in Brussel

vod
za 20/09/2014 - 10:05 Zonder auto de stad in, en dan nog eens de mooiste gebouwen bezoeken en een woordje uitleg krijgen. Dat kan zaterdag 20 en zondag 21 september in de hoofdstad van Europa, Brussel. Het thema van de autoloze Open Monumentendagen is dit keer 'Geschiedenis en herinnering'.

brussel open monumentendag autoloze zondag bibliotheek van de nationale bank egmontpaleis paviljoen van de menselijke driften geschiedenis en herinnering erfgoed

Open Monumentendag in Brussels Gewest

 

Brussel kijkt, met de Europese herdenking van het begin van de Groote Oorlog in het achterhoofd, naar haar geschiedenis. Waar je ook gaat, overal herinneren gebouwen, plaatsen en namen van straten, pleinen of wijken aan de kleine en grote geschiedenis van onze hoofdstad. Er zijn de paleizen waar belangrijke beslissingen werden genomen, gebouwen waar historische gebeurtenissen plaatsvonden, woningen waar markante personen verbleven, tuinen waar beroemde filosofen boeken lazen, café’s waar gekende kunstenaars hun pint kwamen drinken, …. en de kerkhoven waar elke Brusselaar finaal de rust vindt die hij in zijn stad nooit gezocht heeft. Een hondertal van die plekken wachten op uw bezoek. Zelfs een flinke regenbui mag u niet tegenhouden.

 

 

 

 

kerkhof van Elsene © A. de Ville de Goyet, GOB

Een paar tips uit het rijke aanbod.

- VOORMALIGE BANK UNION DU CRÉDIT – BIBLIOTHEEK VAN DE NATIONALE BANK VAN BELGIË   Het gebouw van de voormalige bank Union du Crédit, opgetrokken in 1872 naar de plannen van architect Désiré De Keyser, is een zeldzaam voorbeeld van 19de-eeuwse bankarchitectuur. Tegelijk start hier ook een tentoonstelling met niet eerder getoonde hedendaagse kunstwerken uit de verzameling van de Nationale Bank van België. ‘A story of absence’ toont hoe Belgische kunstenaars zich laten leiden door persoonlijke herinneringen, het collectief geheugen en de geschiedenis. Met werk van o.a. David  Claerbout, Ann Veronica Janssens, Marcel Mariën, Walter Swennen, Patrick Van Caeckenberg, Pieter Vermeersch, ...

 

 

 

 

- EGMONTPALEIS   Er blijft maar weinig over van het originele paleis van de graven Egmont. Het paleis zoals we het nu kennen, is het resultaat van continue uitbreidingen, verfraaiingen en renovaties. Maar het mag gezien worden. Het gebouw op de kleine Zavel is nu in handen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en dé plaats waar buitenlandse staatshoofden ontvangen worden.

Bezoek hiernaast de expo Text-île in het Egmontpaleis.

- HORTA-LAMBEAUXPAVILJOEN /PAVILJOEN VAN DE MENSELIJKE DRIFTEN   Hoe lang duren die werken daar in het Jubelpark nu al ? Jarenlang was door het sleutelgat loeren de enige manier om een glimp van Jef Lambeaux' spraakmakende reliëf  in Carraramarmer op te vangen. Het paviljoen werd nu gerestaureerd en stelt dit weekend zijn deuren open.

Lees hiernaast het artikel over het paviljoen in het Jubelpark.

 

Bekijk hieronder het Paviljoen van de Menselijke Driften in 1989.

vod

- CONSTANTIN MEUNIER MUSEUM in Elsene.  Met de grote tentoonstelling in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten voor de boeg kun je hier alvast zien hoe de beroemde beeldhouwer in zijn atelierwoning te werk ging.

 

 

 

- VOORMALIGE KOEKJES- EN CHOCOLADEFABRIEK VICTORIA in Koekelberg.  De geschiedenis van de firma Victoria, ooit een van de bekendste Belgische chocolademerken en de gebouwen waar ze hun lekkernij produceerden.

 

 

 

- EREPERK DER GEFUSILLEERDEN  in Schaarbeek. Bij de VRT om de hoek ligt het kerkhof met de door een kruis bekroonde graven van 365 verzetsstrijders uit de twee wereldoorlogen. Deze herinneringsplaats, beter gekend als het Ereperk der Gefusilleerden, ligt op de plek zelf waar deze patriotten door de bezetter ter dood werden gebracht. Edith Cavell, Philippe Baucq, Gabrielle Petit en Youra Livchitz zijn enkelen van de meer bekende oorlogsslachtoffers die hier begraven liggen. Om nooit te vergeten.

Hertoginnedal, Oudergem ©A. de Ville de Goyet, GOB

Handig voor wie niet weet waar begonnen, is de ‘Selection du patron’. Uit het volledige aanbod van 98 opengestelde monumenten koos Brukselbinnenstebuiten 29 gebouwen die zeker de moeite lonen. Ze tekenden vier wandelingen uit met een plattegrond. Eén in de benedenstad en drie door buurten buiten de Vijfhoek: het Jubelpark, Kuregem en Laken. Daarnaast tippen ze ook zeven gebouwen die een omwegje waard zijn.

 

[Open Monumentendagen Brussel, zaterdag 20 en zondag 21 september, Brussel]

Klik hier voor het volledige programma.