Half miljoen bezoekers voor Muntpunt

©Muntpunt-Christophe Ketels
ma 08/09/2014 - 00:00 Op 8 september viert communicatiehuis Muntpunt zijn eerste verjaardag. Een half miljoen bezoekers bewijst dat er plaats is voor deze ontmoetingsplek in Brussel.

erfgoed muntpunt brussel bibliotheek ontmoetingscentrum verjaardag een jaar

De Muntpunt-metamorfose

Woordvoerster Eva Drees legt uit in welke opzicht het nieuwe Muntpunt verschilt van de vroegere Brusselse Hoofdstedelijke Bibliotheek.

Hoe toegankelijk is Muntpunt?

De nieuwe 'belevingsbibliotheek' op het Muntplein in Brussel maakt zich sterk dat ze toegankelijk is voor mensen met een beperking. Cobra.be was erbij op een testdag.
©Muntpunt

Muntpunt is een communicatiehuis met een hedendaagse belevingsbibliotheek en een informatiecentrum in hartje Brussel, op het Muntplein. Het is dé plek voor ontmoeting en informatie over Nederlandstalige cultuur en gemeenschapsdiensten, en dit voor een divers publiek van bewoners, bezoekers en gebruikers van de hoofdstad.
Muntpunt opende vorig jaar de deuren als initiatief van de Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie met als doel de Nederlandstalige aanwezigheid in Brussel zichtbaar te maken.

Bekijk hiernaast de reportages van Cobra.be.
 
505.928 bezoekers, 245 evenementen met 27.500 deelnemers, 142 partners… en dat is nog maar het begin. De Brusselse organisatie maakt de balans van het afgelopen jaar op, met aandacht voor de successen en de mindere punten.

 

Als katalysator van mensen en ideeën brengt Muntpunt zijn partners en zijn publiek dichter tot elkaar om samen dingen te doen bewegen en om de actieve beleving van Brussel te stimuleren.
 

Vernieuwingen

We zijn trots dat het publiek de weg naar Muntpunt heeft gevonden. Dit succes maakt ons niet blind voor verbeterpunten die bovenkomen bij een nieuwe organisatie. Het zijn net kansen om te grijpen. Ook na de huidige vernieuwingen blijft verbeteren ons credo,” aldus Ann Van Driessche, algemeen directeur Muntpunt.

  • Zo start Muntpunt met een systeem van dagverantwoordelijken, om de klantfocus te verbeteren en meer onmiddellijke assistentie te verzekeren
  • Een nieuwe presentatiewijze van media baant zich een weg door Muntpunt, om het publiek meer en beter te inspireren
  • Enkele nieuwe en inspirerende themacollecties zien het licht en de Duitse en Engelse afdeling wordt uitgebreid. De succesvolle dvd-collectie vult Muntpunt verder aan, met extra aandacht voor nieuwe series.
  • Een groot deel van de depotcollectie is vanaf 1 september beschikbaar. Tegen eind dit jaar is de hele depotcollectie beschikbaar, waardoor het publiek nog meer media kan aanwenden
  • Een grote tweedehandsboekenverkoop van het aandeel media dat niet terug in de collectie opgenomen wordt. Deze gaat door op 4, 5 en 6 oktober.
  • Een e-mailattendering zorgt ervoor dat leners vanaf eind oktober elektronisch gecontacteerd worden
  • De signalisatie binnen Muntpunt werd drastisch uitgebreid en drietalig gemaakt, voor een groter gebruiksgemak binnen het gebouw