Neanderthaler van Spy is de jongste

vod
do 21/08/2014 - 14:37 Neanderthalers en de moderne mens hebben duizenden jaren naast elkaar gewoond. Dit blijkt uit een groot onderzoek dat in het tijdschrift 'Nature' verschijnt. Ook het Koninklijk Belgisch Instituut voor natuurwetenschappen werkte mee aan het onderzoek.

erfgoed wetenschap neanderthaler spy nature tijdschrift museum voor natuurwetenschappen brussel


De neanderthaler leefde 200.000 tot 40.000 jaar geleden in Europa en Siberië. Dat is dezelfde periode als de Homo sapiens, de moderne mens, die in het begin enkel in Afrika leefde.

Neanderthaler van Spy is de jongste

Neanderthalers en de moderne mens hebben duizenden jaren naast elkaar gewoond. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat in het tijdschrift 'Nature' verschijnt, en waaraan ook Belgische wetenschappers hebben meegewerkt. De resten uit het Belgische Spy blijken de allerjongste overblijfselen te zijn van neanderthalers. (Journaal, 20 augustus 2014)

Hoe verschillend zijn de moderne mens en de neanderthaler? "Bij de neanderthaler wordt de borstkas dichtbij de taille breder, terwijl bij de moderne mens de borstkas daar smaller wordt.", legt paleontologe Mietje Germonpre van het Museum voor Natuurwetenschappen uit aan het Journaal. Ook de vorm van de schedel is bij de neanderthaler veel langer naar achter toe.

In Spy, in België, zijn resten gevonden van neanderthalers. "Men spreekt altijd over 'De man van Spy' maar eigenlijk zijn er drie individuen gevonden: twee volwassenen en één kind." vertelt Mietje Germonpre nog. De schedels worden gedateerd via een nieuwe methode van koolstof-14-dateringen. Daaruit blijkt dat deze van Spy de meest recente zijn. "Het is de jongste neanderthaler die we kennen. Hij heeft ongeveer 40.000 jaar geleden geleefd," bevestigt Germonpre.

Nu blijkt ook dat de neanderthaler duizenden jaren heeft samengeleefd met de moderne mens. Ze hadden contact met elkaar. In ons genetisch materiaal is ongeveer twee procent afkomstig van de neanderthalers.
De neanderthaler is uitgestorven, maar hoe dat komt weten we nog niet. De resultaten van deze studie kunnen ons dichter brengen bij het antwoord hierop.
 

 

Hierboven ziet u de schedel van een neanderthaler van Spy.

Bekijk hier het artikel in het tijdschrift 'Nature'.


 

yt